Krönika: Det är grönt
Solen lyser vackert upp skogen på hösten vid Gunnebo slott i Mölndal. (Foto: Khosro Zabihi/ Epoch Times)


Som ni vet är många färger ofta förekommande i olika sammanhang, berättandes om saker som inte har direkt koppling till färglära.

Att ta en ”vit vecka” har troligen de flesta hör talas om, att känna sig blue eller blå. Att se rött av upprördhet. Och ingen har väl missat att den ”lilla svarta” inte längre är sexigast utan skugglandets ”femtio nyanser av grått” har gått upp på topplistan. Andra nöjer sig inte med en färg utan väljer hela regnbågen. Själv väljer jag grönt.

Idag är det helt grönt att vara grön. Att vara ny eller novis, att vara grön, ger nästan ett löfte om något nytt och spirande. Det är okej att vara grön på alla sätt. Just nu har jag ett enormt sug efter grönt i alla former. Det är nog på grund av den långa avsaknaden av de gröna vibbarna.

Jag vill omge mig med grönt, gröna gardiner, blommig grön vårkappa. Just nu är allt grönt skönt. Framför allt har det blivit mycket grönt inombords i både knoppen och kroppen. Gröna mixade soppor på gröna grejer som ärtor, squash, avocado, selleri,  nässlor och bladgrönt i alla former. Hela mitt kylskåp är fyllt av grönt som broccoli, korngräs, sallad, groddar och vitkål. I fönsterkarmen paraderar koriander, persilja, gräslök, krasse, basilika och aloe vera.

Det grönas frekvens är lugnande och livgivande, klorofyllet är inte bara växters livselixir utan hjälper även våra koppar med produktionen av nytt friskt blod. Det hjälper till att nära, rena och rensa som en rejäl storstädning.

Inte mindre intressant blir det när man förstår att naturens gröna faktiskt också kommunicerar med varandra och med oss. Ja till och med dagens vetenskap erkänner fakta om detta, en hel del framsynta människor har upptäckt och forskat i frågan. Den kanske mest kända av dem är Baxter som genom sitt arbete med lögndetektorer råkade komma på att växter också har ett känsloliv och har telepatiska förmågor. Andra har påvisat att växtlighet kommunicerar med varandra genom att höra, se och känna.

Gamla vetenskapsmän inom klassisk kinesisk medicin kommunicerade med växterna och legender berättar om hur olika växter var besjälade och visade sig i olika skepnader. På den tiden provade en manlig läkare själv alla växter i sin trädgård för att se vilken effekt och bruk de kunde ha. Enligt berättelsen sägs det hur pionen i trädgården en natt visade sig som en vacker kvinna gråtandes för att man inte funnit henne nyttig och användbar för något medan alla andra växter uppskattats. Dagen därpå lät läkaren sin fru prova rot av pionen och den visade sig vara en utmärkt medicin för kvinnliga åkommor. Inte undra på att det klassiska kinesiska tecknet för medicin har en beståndsdel som står för gräs (läs örter). Att musik och växter ursprungligen getts som medicin för människan är väl klart som korvspad.

Fler och fler har också sett förtjänsten av att vistas i naturen och ge alla sinnen en rejäl dos grönt. Grön rehabilitering är ett etablerat fenomen och få saker är så tillfredsställande som att sätta händerna i jorden, odla och äta sina egna grönsaker och blommor också för den delen. Fler och fler ägnar sig åt stadsodling, balkongodling, takodling och till och med vintertid fönsterodling.

Grönt är skönt för att det innebär så mycket mer än bara gröna grönsaker, det har blivit ett helt begrepp om en hållbarare livsstil. Jag tror att vi är fler och fler som längtar efter en naturligare tillvaro. Idag förknippas det ofta med grönt. Att göra gröna val, bli mer miljömedveten och ta större ansvar för oss själva, de som bebor denna gröna planet och för framtiden.

Några kanske lite annorlunda gröna val jag gör är att meditera och bli mer altruistisk, ja du läste rätt. Det kräver inga dyra redskap och framför allt får det mig att känna mig skön när jag är mer i harmoni med mig själv och omgivningen. Jag mår så mycket bättre på alla sätt efter att ha mediterat en timma, gärna i det gröna. Både jag och samhället tjänar på att jag håller mig frisk och glad. Det pratas en del om miljöförstöring och ozonskikt men hur många tänker på alla de människor som är försurade till kropp och sinne. En sur människa med dåliga tankar kan verkligen förstöra vilken miljö som helst. Den egna inre ekologin är minst lika viktig att ta hand om som den yttre.

Mer konventionella sätt är, att handla på rea; köper det som blivit kvar och som skulle ha kasserats (fundera på vilka enorma resurser det går åt för att producera till exempel en bomullströja, läs gärna på naturskyddsföreningens hemsida om gårdagens stora klädbytardag). Lämnar samtidigt in kläder och skor till insamlingar eller second-hand. Jag kan också passa på att glädja någon annan och mig själv genom att till exempel ”give it forward”. Det vill säga betala för något och be kassapersonalen ge nästa okända köpare det gratis; till exempel en kopp kaffe, en matkasse till barnfamiljen och så vidare, för pengarna som blev över.

Vidare köper jag helst mat med kort datum. Håller på att lära mig att inte köpa mer än jag behöver. Detta gäller alla områden. Jag värdesätter och lovar att det jag köpt kommer att ätas upp. Tillbaks till de grönas tänk så har i alla fall jag upptäckt att det mesta, även annat än grönt håller sig fräscht tills det är uppätet även om det för längesedan passerat bäst före datum.

Jag är övertygad om att de hörsammat mig och mitt löfte. Även om jag köpt mer råvaror än vad jag egentligen behöver, tillagas det och kanske bjuder jag oväntat någon på mat, spar färdigmaten ett par dagar till i kylen eller fryser in. Läste någonstans att all mat som slängs i världen skulle kunna mätta alla hungriga tre gånger om. Vilket onödigt lidande och resursslöseri, tänk bara på all sophantering.

Förresten – ät upp resten! Det finns många anledningar till att äta upp, även resterna. Där är danskarna lite före oss med appen ”för-resten” – tips på rätter för rester, hoppas den snart finns även på svenska.

Jag mår helt enkelt bättre av mera grönt. Längtar efter att promenera i gröna bokskogar. I sommar ska jag odla min Tant Grön. Undrar om naturen också längtar efter oss?