Krönika: Är materialismen på väg att dö ut?
Krönikör: Micaela Strömbäck Vujica


Att materialismen är på väg att dö ut, det skulle man kunna tro när man tittar på dagens samhälle där det har blivit allt vanligare att hyra eller byta istället för att köpa nytt och äga saker.

Första gången jag hörde talas om att hyra lite mer ”privata” saker var i en amerikansk tv-serie där en tjej i New York, som inte hade råd att köpa en ”riktig” märkesväska, hyrde en under ett par dagars tid för en liten slant. Det kanske låter extremt men kan vara en ny trend och den sprider sig mer och mer.

Idag går det mesta att hyra, alltifrån kläder till verktyg och bilar. En sak som däremot gjorde mig lite upprörd var att det även går att hyra husdjur! Då kände jag, återanvändning och hyra saker istället för att ständigt köpa nytt javisst, men levande saker?!  Det är väl ändå att ta det ett steg för långt.

Det var i somras en artikel från SVT där de skrev att för att få slut på ungarnas tjat efter husdjur, fanns det nu möjlighet att hyra en kanin för någon vecka, då kan ungarna få prova på hur det är att ha ett husdjur.

Visst kan det vara en bra tanke men tänker man inte på djuren? Hur känns det för dem att flänga fram och tillbaka från den enda familjen till den andra?! Hyra och byta i all ära men vid levande varelser – där går väl ändå gränsen.

Att hålla konsumtionen nere genom att byta eller hyra saker är en bra början, frågan är om det håller i längden. Det kan ju vara som amerikanarna säger: ”one mans trash is another mans treasure”. Men känslan av att få något helt nytt istället för något begagnat, den kan bli svår att bekämpa.

Det är ju även en fråga om det känslomässiga värdet. Är vi redo att ge upp sakerna som har ett känslomässigt värde för oss? Kan det stoppa oss från att ta del av den nya hyra/byta trenden?

Är man intresserad av att hyra, dela eller byta så finns det stora, främst kommersiella aktörer som sköter det mesta åt en, både vad gäller betalning och annat. Mindre konsumtion och andra konsumtionsvägar är ett bättre sätt att värna om miljön och ordna ett mer miljöanpassat samhälle. Men om det innebär att materialismen dör ut – det har jag svårt att tro.

Vi har förmodligen skapat oss ett för stort beroende av materiella ting som blir svårt att minska på eller att vara utan, och den ständiga påspädningen av nyheter från media hjälper inte till.