Kroatiens nye president hoppas på EU-inträde
Det socialdemokratiska partiets huvudkandidat i presidentvalet, Ivo Josipovic, sträcker upp armarna efter att ha hört de första preliminära resultaten i det kroatiska presidentvalet i sitt högkvarter i Zagreb den 10 Januari 2010. (Foto: Hrvoje Polan/AFP/Getty Images)


Kroatiens nyvalde president, Ivo Josipovic, är helt inriktad på att landet skall ansluta sig till EU och utrota korruptionen. Det förväntas att Josipovic kommer att ha nära samarbete med den kroatiska premiärministern Jadranka Kosor för att säkerställa landets inträde i EU 2012.

Ivo Josipovic, 52 år gammal, professor i juridik och kompositör av klassisk musik, är den tredje presidenten som valts sedan Kroatien blev självständigt från forna Jugoslavien 1991.

– Det är en seger som vi alla kan fira då min djupa övertygelse är att vi alla vill ha ett bättre och rättvisare Kroatien. Jag tror verkligen att vi alla vill leva i ett land där arbete belönas och brott bestraffas, i ett land med social trygghet och rättvisa, citerades Josipovic av BBC.

Josipovic, det socialdemokratiska partiets kandidat, vann med en oväntat stor andel på 60,3 procent av rösterna. På andra plats kom den oberoende borgmästaren i Zagreb, Milan Bandic, med 39,71 procent. Den tredje kandidaten, Andrija Hebrang, högerpartiets kandidat, gav upp efter första valomgången den 27 december 2009.

Den nye presidenten orienterar sig mer mot Europa och är inte en del av den tidigare nationalistiskt inriktade klicken hos den förste statschefen Franjo Tudjman, och senare hans mer moderate bundsförvant Stjepan ”Stipe” Mesic.

Allmänheten kanske hade föredragit Mesic, men han kunde inte längre väljas på grund av begränsningar i lagstiftningen – han hade innehaft tjänsten under två på varandra följande femårsperioder.

Republiken Kroatien, lokalt kallad Republika Hrvatska, är ett litet land med 4,5 miljoner invånare som ligger i sydöstra Europa. Dess grannar är Slovenien och Ungern i norr, Bosnien och Hercegovina i sydost och Serbien och Montenegro i öster. Landet är känt för sina vackra rekreationsorter med Medelhavsklimat som ligger längs Adriatiska havets soliga kust.

Efter Jugoslaviens diktator Titos (Josip Broz) död, började federationen, som bestod av Slovenien, Kroatien, Bosnien, Serbien, Kosovo, Montenegro och Makedonien, förfalla och varje region började splittras upp. Slutet av kommunismen i Europa 1989 ledde till den slutliga upplösningen av det jugoslaviska blocket.

Nu är Kroatien ett modernt, demokratiskt land och en parlamentarisk republik. De viktigaste problemen som regeringen står inför är arbetslösheten på 16 procent, utbredd korruption och en svag ekonomi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27836/