Kritiskt val för Erdogan i Turkiet
Recep Tayyip Erdogans supportrar viftar med AK-Partiets och turkiska flaggor under ett valmöte i Istanbul den 23 mars. (Foto: Bulent Kilic/AFP/Getty Images)


Det är kommunalval i Turkiet idag söndag 30 mars. Det är inte ett lika viktigt val som det allmänna valet men det kommer att bli ett viktigt test för det ledande AK-partiet.

Politiska analytiker ser det som en förtroendeomröstning, särskilt för premiärminister Recep Tayyip Erdogan, som har gått igenom den absolut svåraste tiden under sitt 12-åriga styre.

Det är det första förtroendetestet sedan Gezipark-protesterna i somras och korruptionsanklagelserna i december mot Erdogan och hans närmaste krets.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger AK-partiet fortfarande i topp med 40 – 45 procent av rösterna. Det är en liten nedgång jämfört med de 50 procent partiet fick i 2011 års allmänna val.

Resultatet av det här lokalvalet kommer att vara avgörande för att bestämma den politiska inriktningen i Turkiet. Erdogan har blivit hårt kritiserad den senaste tiden för sin kontroversiella politik, och för att ha drivit landet i riktning mot en auktoritär stat.

Om Erdogan får över 40 procent av rösterna i det lokala valet kommer det att ge honom självförtroende och befästa hans makt. Kanske kommer han också att ställa upp i presidentvalet i augusti i år.

Enligt vissa bedömare skulle detta kunna medföra fortsatta politiska spänningar i landet. Erdogan skulle i så fall kunna stå inför fortsatta svårigheter att hantera samhället.

Kolumnisten i Dally Hurriyet, Taha Akyol, refererade i sin kolumn till de framstående politiska analytikerna Martin Lipset och Giovanni Satori: Tendenser på maktfullkomlighet hos det regerande partiet ökar med lång tid i maktställning, vilket kan leda till reaktioner i olika delar av samhället. Det blir svårt att hantera och problem med att styra samhället uppstår.

Enligt de senaste mätningarna, gjorda av Konda Research Institution den 22-23 mars, får det styrande AK-partiet 46 procent följt av det största oppositionspartiet Republikanska folkpartiet (CHP) med 27 procent och Nationaliströrelsen (MHP) med 15 procent av rösterna.

Beträffande det stora stödet för AKP trots korruptionsskandalerna skriver chefen för Konda Research, Tarhan Erdem: De politiska val som gjorts idag ska inte förstås som ett godkännande av korruption, 77 procent av allmänheten anser att det förekommer korruption. Men majoriteten av AK-supportrarna tror inte på korruptionshistorien och säger att det är konspiration. En liten del av AK-väljarna tror på historien men säger att alla partier är korrupta för att rättfärdiga det.

En person som vill vara anonym säger till Epoch Times att hon tidigare röstade på AK-partiet men att hon nu ångrar att hon stött Erdogan.

Hon kritiserade Erdogans utrikespolitik för att ha hjälpt den syriska oppositionen och dragit in Turkiet i en konflikt med Syrien. Vidare klagade hon på regeringens enorma utgifter för syriska flyktingar.

På frågan om korruptionsskandalerna svarar hon att andra partier också är korrupta.

En annan AK-supporter delar sina åsikter på sociala medier: Jag stöder Erdogan för att han hävt förbudet mot huvudduk i ett land där majoriteten är muslimer. Vi närmar oss steg för steg ett system där alla är likvärdiga. Jag är säker på att han kommer att göra mer för det här underbara landet grundat av Ataturk.