Kritikstorm mot SVT:s Castroprogram
FRANKRIKE, Paris: Det har förekommit protester mot den okritiska hållningen gentemot Castro på flera håll i världen. På bilden aktivister från en fransk mediagrupp ”Reportrar utan gränser” som demonstrerar i burar på Trocadero i Paris kvällen före paradfesten för Kubas president Fidel Castro. (Foto: AFP/Francois Guillot)


Kritiken mot SVT:s temakväll med bland annat två dokumentärer om Fidel Castro växer. Politiker och ledarskribenter befarar en alltför okritisk kväll om diktatorn och revolutionen på Kuba.

”En hyllning till Castro” befarar Dagens Nyheter. ”Ett totalt haveri”, enligt Expressen. ”SVT firar med att knäböja inför den skäggige diktatorn”, skriver Svenska Dagbladet.

På programmet står två dokumentärer om Fidel Castro – Comandante av den amerikanske regissören Oliver Stone och Historien ska frikänna mig av den svenske filmaren Dick Idestam-Almquist. Båda kritiseras för att inte vara tillräckligt kritiska mot kommunistledaren.

Flera ledarskribenter anser även att de gäster SVT bjudit in under lördagskvällen är alltför positiva till Castro och att bilden av Kuba och regimen där inte blir balanserad nog. De ifrågasätter därför det statligt ägda tv-bolagets lagfästa oberoende.

Mae Liz Orrego Rodriguez kom till Sverige från Kuba när hon var 15 år. I dag sitter hon i Liberala ungdomsförbundets styrelse och är upprörd över SVT:s val av filmer och gäster.

– Inga kritiska gäster i panelen, inga kritiska filmer. De har inte ens bjudit in Osvaldo Alfonso, före detta ledare för Kubas liberala parti. Han har suttit fängslad på Kuba och befinner sig i Stockholm, säger hon till TT.

Hon poängterar den brist på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter som präglar Kuba och påpekar att Oliver Stone gjort en kompletterande film som belyser de problemen – den ingår inte i Castrokvällen.

Lars Säfström, programchef på SVT Malmö som producerar temakvällen, försvarar dock sändningen – det ges en nyanserad bild av Kuba, enligt honom.

– Men huvudfokus har varit att förstå vem Castro egentligen är. Då är det naturligt med filmer om honom. Men det är ingen födelsedagshyllning – vi visste inte att programmet skulle sammanfalla med det firandet, säger Säfström.

Ingen av gästerna förhåller sig enkom positivt till Castro – debatten handlar snarare om hur kritiska de är, argumenterar Säfström.

– Ingen försvarar övergreppen på Kuba. Men det är märkligt med kritiken mot Kuba, det är inkonsekvent när man samtidigt ser hur vi hanterar OS i Kina, som i princip förslavat stora delar av sin befolkning. På Kuba hade det aldrig gått att ha en olympiad. Men jag vill inte gradera förtryck.

SVT:s vd Eva Hamilton svarar på kritiken med att hon själv fått sin bild av ”Castroregimens fattigdomskapande” genom SVT men tillägger:

– Helheten i SVT:s utbud är alltid det som måste bedömas.

SVT:s programdirektör Leif Jakobsson säger till TT att situationen på Kuba är mycket speciell då det är ett land som levt under samma politiska förhållanden under en mycket lång tid.

– Nu försöker vi ge en bild av det mot bakgrund av denna åldrande härskare (Castro).

Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) anmälde på fredagen Sveriges Television till Granskningsnämnden med anledning av Castrokvällen.