Kritik mot OS-uttalande i Australien
- [Australiens] regering måste göra allt den kan för att få Kina att förbättra sig. Även om det innebär en bojkott av olympiaden, säger senator Andrew Bartlett. (Foto: Allan Milnes)


Oron har växt kring den australiensiska regeringens inställning till mänskliga rättigheter och etiska principer efter ett uttalande från idrottsminister George Brandis nyligen. Han menar att det inte spelar någon roll huruvida det kinesiska kommunistpartiet torterar och slaktar tusentals samvetsfångar – Australien kommer ändå att delta i Peking-OS.

AFP rapporterade att idrottsministern kommenterade den kanadensiska rapporten om illegal organskörd från Falun Gong-utövare i Kina och sade att Australien inte skulle bojkotta OS även om anklagelserna om organskörd skulle bevisas vara sanna.

– Den australiensiska regeringen ser ingen länk mellan de två ämnena. Det existerar inget sådant som att ompröva Australiens deltagande i Peking-OS, sade Brandis.

Uttalandet har kritiserats av bland andra Noel Preston, biträdande professor i Key Center for Ethics, Law Justice and Governance. Han anser att Brandis uttalande präglas av ”politisk pragmatism”. Detta i en tid då det australiensiska folket vill se ”moraliskt mod och konsekvens” hos sina ledare.

– Alla sidor av den australiensiska politiken borde undersöka den kinesiska situationen mer omsorgsfullt innan de avvisar ett olympiskt förbudalternativ. Allt annat skulle ge en dålig bild av deras moraliska trovärdighet, säger Preston.

Regeringen förbjöd nyligen det australiensiska cricket-teamet att turnera i Zimbabwe på grund av den regeringens hantering av mänskliga rättigheter.

Demokraten och senatorn Andrew Bartlett menar att den australiensiska regeringen borde göra allt den kan för att få slut på den kinesiska regimens system av människorättskränkningar, istället för att endast fokusera på ekonomisk vinning.

– Om vår regering menar allvar med att motsätta sig kränkningar av mänskliga rättigheter kan den inte välja och vraka i frågan beroende på hur det påverkar våra handelsrelationer.

Bartlett tycker att de olympiska spelen handlar om sammanhållning, fred, samexistens och respekt och att Australien ”inte bör vända ryggen mot tortyr och lidande hos våra medmänniskor bara för att få några medaljer”.

– Om, efter en fullständig och transparent undersökning av dessa anklagelser [om organskörd från Falun Gong-utövare i Kina], de skulle visa sig vara sanna, då måste regeringen göra allt den kan för att få Kina att rensa upp i sina handlingar. Om det innebär en bojkott av OS – ja, då får det bli så, sade Bartlett.

Talesmannen för Free China Dave Rubacek sade att senator Brandis uttalande sänder en farlig signal till den kinesiska kommunistregimen.

– Den sänder grönt ljus till Kina vilket säger att de kan göra precis vad de vill. De kommer att tro att vi helt enkelt inte bryr oss.

Läs gärna engelsk version.