Kritik mot militär mobilisering inför OS
Paramilitärpoliser vid en nödfallsövning för allmänheten. Syftet är att höja säkerheten inför OS i Peking. (Foto: China Photos/Getty Images)


I en intervju med chefen över militärbyråns säkerhetscenter, Tian Yixiang, på Xinhua News militärkanal den 5 maj, påstod Yixiang att det huvudsakliga hotet mot säkerheten vid de Olympiska spelen är ”inrikes krafter mot Kina, såsom den östturkistanska muslimska rörelsen, tibetanska självständighetsrörelsen och Falun Gong”.

Med färre än 100 dagar kvar till invigningen av de olympiska spelen i augusti har den kinesiska statskontrollerade median förstärkt Tians uttalanden genom att vid ett flertal tillfällen publicera dem. Enligt Tian har den kinesiska regeringen mobiliserat armén samt marin- och flygmilis från fyra militära regioner. Militärflygplan, helikoptrar, fartyg, markmissiler, radarsystem och antikemiska vapen har förberetts. Sedan 2005 har militären testat sina övervakningssystem och utfört särskilda övningar i förberedelse för spelen.

Många kinesiska medborgare är kritiska mot regimens omfattande militärmobilisering inför OS.

– Ska de hålla ett sportevenemang eller starta ett krig? Jag förstår inte varför marinkåren måste blandas in och varför de måste utföra övningar i avlägsna vatten, säger Mr Liu som bor nära den olympiska huvudarenan.

– Atmosfären är redan spänd och OS har inte ens börjat. Det får oss vanliga människor att känna oss otrygga. Jag tror inte att OS har gått till så här tidigare [i andra länder], och inte heller lär det vara såhär i framtiden, fortsätter han.

– [Regimen] sparar inte på krutet. Jag är säker på att de inte kan tjäna särskilt mycket på OS. Vi vanliga människor vill ha mat, husrum och vill överleva, vi vill inte ha OS. Vad är det som är så speciellt med OS? Vi har arbetat hela våra liv och får bara några hundra yuan per månad från våra pensioner. Inflationen är hög och jag har en hel familj att försörja. Hur ska vi överleva? Några säger att det är att visa patriotism om man stödjer OS. Vad har vi att visa upp med vår patriotism? säger en arbetare från Tianjin.

– Inflationen, arbetslösheten och raset på aktiemarknaden är alla allvarliga och skuldbördan är tung. Vad kan OS ge de vanliga människorna? Är det inte bara en fackla? Fackelstafetten har ingen mening och det är bara slöseri med tid och pengar, säger en person från Shenzhen.

En inflyttad arbetare från Anhuiprovinsen kommenterar:

– Sättet som OS dragit in trupper från olika militära regioner måste vara något slags världsrekord. Regeringen kan inte ens ta hand om vardagliga saker, för att inte tala om OS. Det finns så många tjuvar och rånare på gatorna. Hur många brott blir någonsin uppklarade? Jag blev själv rånad idag. Jag kände mig hjälplös och fullständigt utelämnad.

– Jag tror att Peking-OS kommer att dra på sig ekonomisk förlust. Kostnaderna för användningen av militären, allmänna säkerhetsvakter, polis samt alla möjliga typer av andra vakter, kommer att öka på summan rejält. Hela befolkningen har involverats i att försvara OS, som om ett krig höll på att bryta ut. Är OS ett sportevenemang eller ett krig? Varför försöker tv och radio sprida propaganda om att ”väl väga denna defensiva strid för OS”? Jag tycker att regeringen behandlar allting som sin fiende. De ger oss inte trygghet. De inleder ett krig, säger en boende i Peking.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-10/70485.html