Kritik mot kinesiskt fängslande av tibetaner


Den 29 april dömde folkets mellandomstol i Lhasa 17 tibetaner till fängelse för våldsamt uppträdande under resningen i Lhasa den 14 mars. Detta rapporterar Kinas statsstyrda nyhetsbyrå Xinhua News Agency. Den tibetanska exilregeringen i Indien kallar domen orättvis och har begärt en internationell utredning av fallet.

Domstolen i Lhasa meddelade domen i en ”öppen rättegång” där 200 personer närvarade. De sjutton tibetanerna, vilka påstås ha varit inblandade i upploppen i Lhasa den 14 mars, dömdes till fängelsestraff från tre år upp till livstid.

Straffen var de första att utdelas efter en serie protester i mars och april mot kommunistregimens blodiga nedslag i Tibet och närliggande provinser.

Enligt Xinhua dödades 18 oskyldiga civila under oroligheterna. Den Indien-baserade tibetanska exilregeringen mötte uppgiften med att säga att den kinesiska kommunistregimens inhopp hade kostat fler än 150 människors liv.

Tidigare denna månad avslöjade ordföranden för Tibets autonoma regions regering, Qiangba Puncog, att 403 personer tidigare i april arresterades för ”misstänkt inblandning” i oroligheterna.

Thubten Samphel, talesman för den tibetanska exilregeringen säger emellertid att den kinesiska kommunistregimen förvränger sanningen och fabricerar bilden av att tibetaner hade haft kinesiska immigranter som måltavla. Thubten säger även att partikontrollerad media aldrig skulle rapportera om ämnen som visade vänskap mellan tibetaner och kineser.

Thubten har förnekat kommunistregimens anklagelser om att Dalai Lama skulle ha styrt protesterna. Han menar att den verkliga anledningen till oroligheterna var att kommunistregimen behandlat Tibet orättvist.

Talesmannen menade även att protesterna är tibetanernas försök att stå emot kommunistregimens misslyckade politik, inte att protestera mot det kinesiska folket eller Kina.

Han väntar fortfarande på detaljerad information för att reda ut på vilka anklagelser de fängslade tibetanerna dömdes för. Under tiden har den tibetanska exilregeringen begärt att det internationella samfundet organiserar en oberoende utredning av fallet.

Zhang Jielian, expert på Kina-frågor, utesluter inte möjligheten att Kinas förtryck och tillkännagivande av domarna kan ha varit i syfte att påtvinga mentala påtryckningar på Dalai Lama innan hans eventuella möte med de kinesiska kommunistledarna.

Enligt Zhang kan det också vara konsekvensen av interna strider bland kinesiska tjänstemän inom kommunistpartiet (KKP). Han säger att det är möjligt att förtrycket i Tibet helt enkelt var ett ”spel” utagerat av Hu Jintaos politiska fiender, Jiang Zemin och Luo Gan, vilka fortfarande manipulerar Kinas rättssystem genom Zhou Yonkang för att skapa internationella bakslag för Hu Jintao.

Zhang tror också att den kinesiska kommunistregimen var den verkliga anstiftaren till våldet eftersom de militära styrkorna beordrades att skjuta mot civila. Han menar att polisen och de militära styrkorna gick in i Lhasa och öppnade eld mot civila och anklagade tibetaner för att ha uppviglat oroligheterna.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-1/70039.html