Kritik mot kaos kring gisslandramat
(Foto: AFP/ Joel Nito)


-Jag fattar inte varför alla människor och fan och hans mormor begav sig dit!

Filippinernas polischef Oscar Calderon är rasande över hur kaotiskt polisen hanterade gisslandramat i Manila i onsdags. Nu tänker han gå till botten med saken.

Den 56-årige affärsmannen Armando Ducat väntas bli åtalad för människorov och olagligt vapeninnehav sedan han i tio timmar höll 26 förskolebarn och fyra av deras lärare fångna i en kapad skolbuss. Själv sade Ducat att han gjorde det för att rikta uppmärksamheten mot fattigdomen i huvudstaden Manilas slumkvarter, men många såg händelsen mer som en bisarr pr-kupp.

Mängder av nyfikna samlades där bussen med gisslan stod, bland dem åtskilliga Ducat-anhängare som skanderade den excentriske världsförbättrarens namn. Folkmassan och pressuppbådet tilläts också trycka tillbaka polisens avspärrningar till bara några meter från bussen.

Under dramat utsåg president Gloria Arroyo Manila-guvernören Bayani Fernando att leda polisens försök att få förskolebarnen frigivna. Sedan två ledande politiker, senatorn Ramon Revilla och senatskandidaten Luis Singson, på eget initiativ klivit in i bussen och förhandlat om gisslans frihet gav Ducat och hans medarbetare Cesar Carbonell upp.

Polischef Calderon underströk på torsdagen att han inte har något emot vare sig Revilla eller Singson.

-Men jag har ingen aning om vem de tog order från. Det var i alla fall inte polisen, så det här måste redas ut, sade han.

Inte heller inrikesministern Ronaldo Puno var nöjd med polisens agerande på platsen:

-Det var ju bra att ingen kom till skada och att barnen är i säkerhet. Men händelser som den här ska inte skötas på det här viset.