Kritik mot kändisar för deltagande på tjetjenska presidentens födelsedagsfest
Den belgiske skådespelaren Jean-Claude Van Damme (i mitten) och skådespelerskan Hilary Swank (till höger) med den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov (till vänster). Tillsammans tittar de på en show i Grozny den 5 oktober 2011, till presidentens ära. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Skådespelerskan Hilary Swank, skådespelaren Jean-Claude Van Damme och violinisten Vanessa-Mae kritiseras hårt av en människorättsorganisation för att de deltog på den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrovs födelsedagsfest. Den tjetjenska presidenten är anklagad för tortyr och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Kadyrov, som precis fyllt 35 år, hade en stor födelsedagsfest i huvudstaden Grozny föra veckan. På scenen utropade Van Damme ”Jag älskar er Mr Kadyrov!”, och Swank var ärad över att få delta och önskade honom hjärtliga gratulationer på födelsedagen, enligt media. Vanessa-Mae uppträdde för 500 000 dollar.

Human Rights Foundation (HRF) säger sig ha skickat ett brev till Shakira som också skulle ha uppträtt på festen, men hon beslöt att inte göra det. Kadyrov sa att Shakira blivit övertalad att inte sjunga för honom av aktivister för mänskliga rättigheter, enligt HRF.
– Det är pinsamt att Hilary Swank, Jean-Claude Van Damme och Vanessa-Mae lånat ut sitt namn till en sådan här tillställning. Det är bedrövligt och skamligt, säger Thor Halvorssen, ordförande och grundare av HRF, i en kommentar.

2007 faställde Rysslands premiärminister Vladimir Putin, att Kadyrov sägs vara inblandad i mystiska försvinnanden av vissa personer samt att Kadyrov godkände utomrättsliga avrättningar.

År 2006 sade Human Rights Watch att hans regim var inblandad i omfattande tortyr.

Översatt från engelska