Kristdemokraterna vill satsa på barn och unga
Göran Hägglund omvaldes till partiordförande på Kristdemokraternas riksting. (Foto: Riksdagens hemsida)


På torsdagen inledde Kristdemokraterna sitt riksting 2013 som ska pågå i fyra dagar. Göran Hägglund omvaldes som ordförande i partiet som för en skakig tillvaro i närheten av fyraprocentsspärren i opinionsundersökningar.

Partiledningen fick stort stöd för propositionen ”Sverige – världens bästa land att växa upp i” och många förslag som rör barn och unga klubbades igenom. Men i betygsfrågan, där partiledningen vill att elever inte ska kunna överklaga betygsbeslut, blev det bakslag.

”Våra elever i skolorna, barn och ungdomar kommer aldrig att tro på demokrati om de inte själva får leva i ett rättssamhälle”, sade Chatrine Pålsson Ahlgren, enligt Ekot.

Kristdemokraterna har tidigare pläderat för att elever ska ha rätt att överklaga sina betyg men nu på rikstinget har partiledningen ändrat sig och vill inte att det ska vara möjligt längre.

Förste vice ordförande Maria Larsson sade i debatten att trots att hon är lärare till professionen skulle hon tycka att det var mycket svårt att bedöma en överklagande elev som hon inte känner utifrån förmodligen skriftliga prestationer.

Däremot har Kristdemokraterna enats om att införa en klassikerlista med böcker, filmer och pjäser i skolan. Billigare familjerådgivning för familjer och lättare att stänga av lärarstudenter som anses olämpliga, klubbades också igenom.

Partiet vill även införa särskilda ungdomsdomstolar för ungdomar mellan 15 och 18 år med en nämnd som behandlar brott som begåtts av unga i en rättsliknande process.

”Det är viktigt att man förstår allvaret när man har begått ett brott även när man är ung sade, Emma Henriksson”, gruppledare i riksdagen.

Andra punkter i propositionen handlar om mindre barngrupper i förskolan, flexibel föräldraförsäkring, unga måste få chans att jobba, bostadspolitik för unga vuxna och barns rätt till en giftfri vardag.

”Vi är Alliansens sociala röst och det visar vi verkligen med den här propositionen”, sade Maria Larsson, enligt kristdemokraterna.se.