Krismöte i Genève fokuserade på att minska spänningarna i Ukraina
Ett par går förbi parlamentet i Krim, som fått ett nytt namn, "Statliga rådet av Republiken Krim " i centrala Simferopol den 18 mars. (Foto: Filippo Monteforte/ AFP / Getty Images)


USA, Ryssland, Ukraina och EU träffades på torsdagen i ett krismöte i Genève om situationen i Ukraina.

USA:s utrikesminister John Kerry sade på presskonferensen efter mötet, att huvudfokus nu ligger på att minska spänningarna i Ukraina. Parterna har enligt honom enats om att alla sidor måste avstå från våldshandlingar och provokationer.

Mötet har enligt Kerry kommit överens om att alla olagligt ockuperade byggnader, gator och torg i Ukraina ska utrymmas och lämnas över till dess rätta ägare. Ukraina ska ha lovat fri lejd för de separatister och protesterande som deltagit i ockupationerna, rapporterar Ekot.

Kerry varnade Ryssland, att om dagens överenskommelse om minskad spänning och våld i Ukraina inte följs, kommer det att kosta för Ryssland.

Efter långa förhandlingar har Ryssland och Ukraina enats om att upplösa ”illegala väpnade grupper” i alla Ukrainas regioner. Dagens möte kommer att följas av nya möten, sade den ryske utrikesministern Lavrov till journalister efter mötet.

Reuters rapporterar att Lavrov sagt att alla parter enats om att vidta åtgärder för att minska spänningarna och avstå från våld i Ukraina. Han efterlyser ett mer decentraliserat Ukraina med mer långtgående mandat för de olika regionerna i landet och en starkare ställning för det ryska språket i Ukraina, skriver sverigesradio.se direkt från mötet.

Ukrainas regering ska ha presenterat en plan för hur östra Ukraina ska få mer självstyre med mer att säga till om i flera frågor.

”Vi är imponerade över vad regeringen i Kiev är beredda att göra. Det är omfattande”, sade Kerry

Tidigare på torsdagen uppgav Ukrainas utrikesminister Arsan Avakov att tre proryska separatister dödats och tretton skadats under natten i staden Muripol vid Svarta havet.

Avakov sade enligt nyhetsbyrån AP, att en folkmassa på trehundra män beväpnade med molotovcocktails och handeldvapen anföll den ukrainska flottbasen vid Svarta havet men drevs tillbaka av nationalgardet och polisen.

Under de senaste veckorna har upproret, som väst anklagar Ryssland för att stödja, skapat kaos i östra Ukraina. Proryssar har ockuperat polisstationer och myndighetsbyggnader i minst 10 olika städer.

Förväntningarna på vad samtalen skulle leda till var innan mötet nedtonade. Bara att mötet kan hållas utan att avbrytas sågs som en framgång av vissa.

USA förbereder en ny omgång sanktioner mot Moskva som man anser underblåser oroligheterna och vässar en egen strategi: Tryck undan väst så långt som möjligt utan att provocera fram sanktioner mot finans- och energisektorn. Och att undvika en militär konfrontation med Nato.

Sanktionerna kommer troligtvis att riktas mot förmögna personer som står nära Rysslands president Vladimin Putin.

”Varje gång Ryssland tar till åtgärder som syftar till att destabilisera Ukraina och kränka dess suveränitet kommer det att bli konsekvenser”, sade president Barack Obama i en intervju med CBS News på onsdagen.

Putin förnekade påståenden om att ryska specialstyrkor underblåser oroligheter i östra Ukraina. Han kallade den ukrainska regeringens försök att häva upproret ”ett brott”, skriver nyhetsbyrån AP.