Krismöte efter våldsam skottlossning i Göteborg


En sjuttonåring och en 28-årig man sköts ihjäl vid ett gängbråk inför öppen ridå på onsdagskvällen i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Svaret kom på söndagen när ett stort antal skott avlossades mot två lägenheter i samma område. Ingen skadades den gången.

Samtliga partier i Göteborg enades efter att kulkärvar från automatvapen avfyrades helt blint i onsdags att stadens kommunstyrelse skulle samlas på måndagen för ett krismöte.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén sade till gp.se att läget är ”fullständigt oacceptabelt”, och att något måste göras åt den stora mängden illegala vapen som cirkulerar i Sverige.

Vapnen är för lätta att få tag i och lagstiftningen räcker inte till. Hulthén vill ha tuffare straff och snabbare domar för den som tas med vapen.

”Samhället måste visa att vi inte accepterar att man går runt med vapen vare sig i Göteborg eller någon annanstans”, sade Hulthén.

Statsminister Fredrik Reinfeldt berättade vid en pressträff i Göteborg att regeringen undersöker hur vapenlagstiftningen kan skärpas.

”Normalpåföljden för mord behöver vara livstid”, sade han enligt gp.

Göteborg är en segregerad stad men det berättigar inte någon att ta livet av någon annan, ansåg Hulthén och den gloria som de kriminella gängen har målat upp, ska bort.

”Det finns ingen gloria, det finns bara ett misslyckande från samhällets sida men framför allt för en individ, som kommer att misslyckas. Barn ska inte behöva dö i Göteborg för att de blir skjutna, sade Hulthén.