Krisen i USA kan bli värre
Folk läser på skylten som informerar att Frihetsgudinnan är stängd den 1 oktober i New York. Rederala museer och parker i hela landet är stängda för första gången på nästan två decenier. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)


Endast anställda på viktiga poster vid USA:s myndigheter får vara i tjänst och 800 000 statsanställda permitteras utan lön, när kongressen inte kunde komma överens om en tillfällig finansiering av USA:s budget och offentliga utgifter.

Demokrater och republikaner skyller på varandra och amerikaner i gemen skyller på båda inklusive på president Barack Obama. De ogillar alltmer politikernas oförmåga att kompromissa och fatta beslut, skriver SR.

Värre blir det dock om två veckor när USA når upp till sitt skuldtak på 16 700 miljarder dollar. Landet får inte låna över den nivån och har de inga pengar att betala sina räntor med, kan det innebära en form av statsbankrutt.

Amerikanska statsskuldväxlar och obligationer anses vara världens mest säkra tillgångar, men är de det är frågan. Vill det sig illa kan situationen leda till en global finanskris.

”Det lämnar i så fall Lehman Brothers-kraschen i skuggan, skrev ekonomiprofessorn och nobelpristagaren Paul Krugman i tidningen New York Times i söndags”, skriver SR.

Staffan Sonning på SR tror att president Obama själv kan höja skuldtaket utan kongressens godkännande, med hänvisning till nationens säkerhet.