Krisen drabbar Kinas tillverkningsindustri
Fabriksarbetare kvalitetskontrollerar skor vid en produktionslinje på skofabriken Kangnai i den kinesiska staden Wenzhou. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Efter finanskrisen och larmen om giftig mjölk och blyhaltiga leksaker har exportbeställningarna till många kinesiska fabriker minskat dramatiskt, vilket skapat en kris bland tillverkare i Wenzhou, som är ett centrum för produktionsindustri i Kina.

Sedan slutet på 70-talet har många privata företag etablerats i Wenzhou och tiotusentals lantbrukare har sadlat om och blivit entreprenörer. Lån från andra källor än regeringen var grunden till Wenzhous ekonomiska utveckling. Det har funnits gott om kapital och i kombination med lokalinvånarnas uthållighet och laganda har det fört entreprenörerna i Wenzhou till toppen av det kinesiska kapitalistskiktet.

Wenzhou är i dag Kinas huvudsakliga centrum för tillverkningsindustri med 300 000 tillverkningsföretag som omfattar 34 industriella tillverkningsgrupper. 10-20 procent av Kinas kläder och skor tillverkas här, liksom 90 procent av cigarettändarna och 70 procent av rakbladen, låsen och glasögonen. Dessutom spelar industrierna här en viktig roll i tillverkningen av elektroniska apparater, bil- och motorcykeldelar samt keramik och porslin.

Enligt lokal media har omkring 20 procent av de tre miljonerna migrantarbetare som jobbar i områdets tillverkningsindustri nu sagts upp.

China Economic Net bekräftade att 20 procent de 300 000 företagen har lagt ner verksamheten helt eller delvis och att 40 000 av dem gått i konkurs.

Engelska The Independent rapporterade att antalet order som en glasögontillverkare fick från utlandet hade sjunkit från 200 under förra året till 18 i år. Man har därmed tvingats flytta fokus till den inhemska marknaden. 

Oavsett vad som rapporterats i statsstyrd kinesisk media så är de lokala tidningarna fulla med annonser om fabriker och lagerlokaler som är till salu eller för uthyrning. När man ringer på någon av dem hör man ofta inget annat än ”bra läge, fullständiga faciliteter; allt är klart att använda och priset kan diskuteras.”

Området Shuitou i länet Pinyang i Wenzhou kallades förut för ”läderstaden”. Vid en tidpunkt producerades där 120 miljoner läderstycken per dag, vilket var en fjärdedel av allt läder som framställdes i Kina. Enligt lokala affärsutvecklare har emellertid de flesta fabriker där stängt nu. Omkring 60 000 tillverkare har stängt ner helt eller delvis och minst 40 000 av dessa företag har gått i konkurs.

Ett typiskt exempel på vad som hänt i Wenzhou är Xinuo Footwear Company, den första skotillverkaren som etablerade sig i Wenzhous ekonomiska och teknologiska utvecklingszon. Deras årliga försäljning uppgick till nästan 20 miljoner yuan och produkterna exporterades till Östeuropa och Frankrike. När det gick som bäst hade de mellan 700 och 800 anställda och var tämligen välkända inom skoindustrin. I november 2007 försvann plötsligt den driftsansvarige, Shi Jianou. Sen dess har fabriken stängts och de anställda har tvingats ta ledigt och flytta ut ur företagets bostäder.

Enligt ofullständiga data från Wenzhous kommunala statistikbyrå har mer än 1000 företag flyttat från området, inklusive de där hela gruppen flyttat. Allt fler företag förväntas flytta utomlands. Hashan Footwear Company har exempelvis flyttat till Nigeria och ett stort antal företag ska ha flyttat till Vietnam, Thailand och andra sydostasiatiska länder med lägre arbetskostnader.

http://en.epochtimes.com/n2/china/economic-crisis-chinamanufacturing-8754.html