Kris i Kinas klädindustri
Fabriksarbetare vid en strumpfabrik i Jinjiang, Fujianprovinsen, Kina, den 9 maj. Kinas klädindustri drabbades hårt på grund av den globala finanskrisen. (STR/AFP/Getty)


Kinesiska kvalitetskläder som vanligtvis går på export reas ut i landet samtidigt som klädindustrin, som drabbats hårt på grund av den globala finanskrisen, kämpar för att överleva på den internationella marknaden.

Nyligen rapporterade kinesiska journalister i Guangdongprovinsen att på grund av kraftigt ökade produktionskostnader har utländska orderingångar minskat kraftigt och Kinas kläd- och skofabriker står inför en kris.

Enligt en artikel i Guangzhous dagblad den 21 maj, hade en butik på Guangzhou, satt upp en skylt, “Sista utrensningsdagen”, med en hög av kläder vid entréingången för “3 till 9 yuan per plagg” (en yuan är ungefär en krona). Butiksinnehavaren sade att realisationen mestadels berodde på att många fabriker har stängts. I en annan butik fanns det en skylt, “Superfynda: en yuan per plagg”, för barnkläder. Dessa reaplagg var tillverkade av 100 procent bomull och av god kvalitet.

Shangxiajiubuxinggatan är ett av de största köpstråken i staden Guangzhou och många av butikerna där säljer överskottsvaror till reducerade priser då fabrikerna och detaljhandlarna har ett nära samarbete. Det betyder också att priserna i dessa butiker är kopplade till hur det går för industrin.

Vice ordföranden för Guangzhous klädindustriförening sade att många av kläderna som säljs för mindre än 20 yuan på Shangjiuvägen, ligger under tillverkningskostnaden. Under finanskrisen 2008 såldes de mesta av kläderna som skulle gå på export, men som aldrig lämnade landet, till reducerade priser inom landet. Den mesta av rabatten i dag är emellertid på grund av överskottskläder i fabriken eller att fabriken rensar lagret innan man stänger.

Kinesiska textilvalutamarknaden hävdar på sin webbsida att under Kinas internationella kläd- och accessoarmarknad nu i mars, var höjningen av produktionskostnaden det största samtalsämnet bland affärsmän.

2010 gick bomullskostnaden upp med 50 procent samtidigt som tillverkningskostnaden gick upp med 15 procent. Många klädtillverkare säger att inom mindre ett år, gick den totala kostnaden för ett klädesplagg upp med 20 procent. I skoindustrin är situationen ännu värre. Där har den totala kostnaden gått upp med 30 till 40 procent.

Guangzhous dagblad skriver om ett företag i stadsdelen Xintang i staden Guangzhou som specialiserar sig på att tillverka märkesjeans för barn. En tredjedel av orderingången kommer från inom landet medan resten vanligtvis brukar exporteras till Europa. Tidigare uppgick månadsproduktionen till 250 000 plagg, men sedan mars har deras orderingång kraftigt minskat. Numera uppgår den knappt till 100 000 plagg.

Ditai Textile är en mellanstor klädfabrik. Zhan Jiafu, fabriksdirektören sade att det finns sju produktionsenheter men att bara tre av dem är i drift och man har nästan fullföljt beställningarna. Inga nya beställningar har kommit in och många arbetare är på semester.

– Situationen det här året är värre än den tidigare finanskrisen, sade Zhan.

Skoindustrin är också i kris. Guo Zhenhua är ägare till Baofu Rubber Products Factory. Hans fabrik specialiserar sig på att tillverka råmaterial till skofabriker. Han säger att den ökade produktionskostnaden gör att Kinas skopriser ökar. Många av de utländska kunderna har bytt till att beställa från Vietnam eller andra länder.

Guo sade också att Guangdong mestadels producerar vanliga skor till stövlar och boots. Sedan oktober förra året har orderingången minskat med cirka 30 procent. Jinjiang i Fujianprovinsen producerar mestadels vanliga skor till lågskor och där är situationen ännu värre. Han besökte nyligen Jinjiang och sade att det inte finns några orderingångar. Arbetare har blivit permitterade och många fabriker har redan stängt.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/chinas-clothes-industry-faces-rocky-road-57030.html

Kinesisk originalversion: http://www.epochtimes.com/gb/11/5/22/n3264430.htm