Kriminella kan fråntas franskt medborgarskap
Advokat Franck Boezek (t.h) med sin klient vid en presskonferens i Nantes, Frankrike den 26 april. (Foto: Jean-Sebastien Evrard/Getty Images )


Det franska parlamentet kommer i september att diskutera ett förslag som skulle ge regeringen rätt att frånta kriminella sitt franska medborgarskap, om personen i fråga är född utomlands.

Den nya lagen skulle innebära att personer som dömts till fängelse i fem år och uppåt och som erhållit sitt franska medborgarskap inom tio år före domen, automatiskt skulle förlora sitt medborgarskap.

Den nuvarande franska regeringen, som kom till makten 2007 efter vallöften om ökad säkerhet för allmänheten, tycks vara redo för hårda tag. I juni i år tillkännagav inrikesminister Brice Hortefeux att ”han skulle göra allt i sin makt” för att ta medborgarskapet från en fransk muslimsk slaktare, född i Algeriet, på grund av dennes månggifte och barnbidragsbedrägeri.

Likaså reagerade president Nicolas Sarkozy på de våldsamma upploppen i Grenobles förorter, där gäng använt skjutvapen i sammandrabbningar med polisen. Upploppen startade då en nordafrikansk gängledare, som precis rånat ett lokalt kasino, öppnade eld mot polisen och därpå sköts till döds. Efter incidenten tvingades man sätta in extra säkerhetsresurser för att skydda flera poliser och deras familjer då belöningar utlovades till dem som kunde döda dem.

Detta ledde till uttalandet av Sarkozy den 30 juli om att rätten att vara fransk ska förtjänas och att kriminella som försöker döda representanter för den allmänna ordningen inte berättigas detta.

Den socialistiska oppositionen har kallat agerandet ”skamligt” och ifrågasatt huruvida förslaget är lagligt. Idag är det endast attacker mot den nationella säkerheten såsom spioneri och terrorism som ger regeringen rätt att frånta en person dennes medborgarskap.

Att landsförvisa utländska personer som lever i vårt land eller franska medborgare av utländsk härkomst är skamligt och bedrövligt, säger den före detta justitieministern Elisabeth Guigou från det socialistsiska partiet till tidningen 20 Minutes.

– Man kan inte blanda ihop kriminalitet och etnisk tillhörighet och låta människor tro att alla utlänningar är brottslingar. Nicolas Sarkozys förslag om medborgarskap går emot den republikanska andan och i mitt tycke även mot Artikel 1 i konstitutionen, sade Guigou.

Enligt citat i tidningen Le Point anser Dominique Rousseau, professor i konstitutionell lag vid universitetet i Montpellier, att frågan är glasklar.

– Konstitutionen kan ibland vara vag men i detta fall är den kristallklar: det enda sättet att få Nicolas Sarkozys uttalandet lagligt vore att förneka principen som säger att alla franska medborgare står lika inför lagen, oavsett ursprung, och det skulle innebära att man tar bort eller modifierar Artikel 1 i konstitutionen.

Men för Besson går lagen inte emot konstitutionen.

– Vi går bara tillbaka till den situation som rådde då lagen tillämpades 1998 [när det röda socialistiska partiet vann valet och styrde landet fram till 2002]. Detta går inte emot konstitutionen, säger han.

Under några veckor från och med den 4 augusti är det franska regeringskansliet stängt för semester. Politikerna förväntas få en hel del reaktioner från allmänheten kring förslaget och kommer att försöka att både slå hårt mot kriminella samtidigt som man följer konstitutionen vilken har sitt ursprung i den franska revolutionen.

Översatt från engelskan: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40324/