Krigsfotografen Tim Hetherington dödad i Libyen
Tim Hetherington, Oscarsnominerad krigsfotograf och dokumentärfilmare. Hetherington dödades i den libyska staden Misrata onsdagen den 20 april. (Foto: Aloysio Santos / The Epoch Times)


Den prisbelönte krigsfotografen och dokumentärfilmaren Tim Hetherington dödades på onsdagen under en raketattack mot den belägrade libyska staden Misrata. Han blev 41 år gammal.

– Tim dog för cirka två timmar sedan, sade Peter Bouckaert från Human Rights Watch i Genève och tillika en vän till Hetherington , i Vanity Fairs blogginlägg på eftermiddagen kl 13.39.

– Tre andra journalister träffades också [i en] raketgranat-attack, varav en är Getty-fotografen Chris Hondros, och fotografen Guy Martin från Panos Agency, vars tillstånd är mycket allvarligt, och en frilansskrivare, Michael Brown, som är lätt skadad.

Vanity Fair, AP, ABC News, och AFP rapporterade inledningsvis att Hetherington och Hondros  båda dödades i Libyen, men Vanity Fair utfärdade senare en korrigering och rapporterade att Hondros tillstånd är ”allvarligt ”.

Den brittiskfödda Hetherington som levde i Brooklyn, New York var mest känd för arbetet i Afghanistan på uppdrag av Vanity Fair. Hans 2010-års dokumentärfilm Restrepo, som utforskar den tid då Hetherington och hans kollega Sebastian Junger spenderade i Afghanistan, var nominerad till en Oscar för bästa dokumentärfilm 2011.

Hetherington gjorde sin sista tweet, hans första på nästan två månader, den 19 april.

”Är i den belägrade libyska staden Misrata. Urskillningslös beskjutning av Gadaffis styrkor. Inga tecken på Nato,” publicerade han på sin Twitter-webbplats.

Hetherington var en framträdande gäst  i Diskussion om Liberia och Afghanistan (A Conversation on Liberia and Afghanistan), ett forum som Epoch Times var värd för år 2009 vid New York University.

Översatt från engelska.