Krigsförbrytaren Radovan Karadzic gripen
Dessa två bilder visar (vä) Radovan Karadzic under en presskonferens den 3 mars, 1994 i Moskva och (hö) en bild som tagits nyligen av Radovan Karadzic i Belgrad. (Foto: AFP)


En av världens mest eftersökta krigsförbrytare, Radovan Karadzic, greps i går den 21 juli i Belgrad. Han står anklagd för folkmord. Den före detta bosnisk-serbiske ledaren lyckades hålla sin identitet hemlig i 13 år trots en internationell jakt efter honom.

Radovan har totalt förändrat sitt utseende, och har under många år arbetat som alternativläkare under ett falskt namn i en förort till Belgrad. Han greps enligt nyhetsbyrån AFP av serbiska säkerhetsstyrkor efter att varit skuggad en tid.

Källor inom den serbiska regeringen har sagt att Karadzic har bevakats under flera veckor, efter ett tips från en utländsk säkerhetstjänst. Han gjorde inget motstånd, skriver Reuters.

Gripandet är ett viktigt steg framåt för Serbien, eftersom det är ett av huvudkraven för att Serbien ska avancera mot ett medlemskap i EU. Ytterligare två misstänkta krigsförbrytare eftersöks av krigsförbrytartribunalen i Haag.

– Arresteringen av Radovan Karadzic är en bekräftelse på att varje kriminell till slut kommer att få stå till svars för sina brott, sade Munira Subasic, chef för Föreningen för Srebrenicas änkor, skriver Reuters.

Hon hoppas att de som hållit sig tysta, efter gripandet av Karadzic kommer att avslöja massgravarna efter de tusentals muslimer som massdödades i Serbien på order av Radovan Karadzic.

Arresteringen kom kvällen innan utrikesministrar inom EU hade planerat ett möte för att diskutera närmare relationer med Belgrad.