Kriget i Afghanistan når en vändpunkt
Specialstyrkan Thors vägröjningspatrull ur den amerikanska arméns 23:e ingenjörskompani förbereder sig för ett dagslångt uppdrag med minröjning i Jeluwar, Afghanistan. (Foto: Justin Sullivan / Getty Images)


General Stanley McChrystal avgick som befälhavare för USA:s trupper och International Security Assistance Force i Afghanistan och hans ersättare, general David Petraeus, tog tömmarna den 30 juni efter en enhällig senatsomröstning.

President Barack Obama sade den 23 juni att han accepterade McChrystal avgång ”med stor saknad men också med en visshet om att det är rätt för vårt uppdrag i Afghanistan, för vår militär och för vårt land.”

Obama tillade att byte av befälhavare ”gör att vi kan behålla momentum och det ledarskap som vi behöver för att lyckas.”

McChrystal avgick med skam och huruvida kriget i Afghanistan kommer att lyckas är fortfarande ett debattämne. Trots detta vet man vad som behöver göras i Afghanistan: bygga en väl etablerad och tillförlitlig afghansk regering, avlägsna talibanernas kontroll från byar och städer och utbilda en stabil afghansk säkerhetsstyrka.

En av de viktigaste faktorerna som blockerar detta amerikanska mål har varit korruption inom den afghanska regeringen och den resulterande bristen på förtroende från det afghanska folket. Att lösa detta problem har redan varit en av ett av den amerikanska strategins fokus, men det har gått långsamt framåt.

Representanthusets finansutskott höll inne 4 miljarder dollar i bistånd till Afghanistan den 30 juni på grund av anklagelserna om att afghanska tjänstemän och utländska entreprenörer stoppade på sig biståndsmedel.

Kriget i Afghanistan kommer
sannolikt också att sträcka sig längre än till juli 2011, vilket är det datum som bestämts för ett gradvis tillbakadragande av styrkorna. Under presskonferensen den 27 juni sade Obama:
– Jag tror vi måste ge stöd till Afghanistan för lång tid framöver.

Trots att McChrystal har varit en betydelsefull general – vilket både Obama och Petraeus erkände – är kriget i Afghanistan i behov av en ny drivkraft.

Det är här Petraeus kommer in. Trots att strategin är densamma, är lite extra glöd exakt vad Petraeus kan ge. Det är dock osannolikt att Petraeus kommer med en ny strategi eftersom han spelade en viktig roll vid utformningen av den nuvarande strategin i Afghanistan.

Förutom att göra ytterligare satsningar på att utveckla goda förbindelser med Afghanistans president Hamid Karzai – en uppgift som McChrystal var en av de få som klarade av – kommer Petraeus också snart att lansera den efterlängtade offensiven in i Kandahar, som fortfarande är ett talibanfäste.

Den 29 juni, under en utfrågning inför senatens försvarsutskott, sade Petraeus:
– Vi ska nu öka vårt fokus på provinsen Kandahar, ett område av stor betydelse för talibanerna.

Enligt AP sade senatorn John McCain (R-Ariz.) på en presskonferens på flygplatsen i Kabul att Kandahar ”är nyckeln till framgång eller misslyckande”.

– Så det som händer i den här operationen kommer att ha en stor effekt på resultatet i denna konflikt. Men jag är övertygad om att vi kan lyckas och kommer att lyckas, och Kandahar är uppenbarligen det viktigaste området. Och om vi lyckas där kommer vi att lyckas med resten av den här kampen.

Specialstyrkornas operationer i regionen har pågått ”i några månader”, enligt Petraeus. Karzai och hans ministrar har också hållit Shuraråd med ledare i regionen.

– Under de kommande månaderna kommer vi att se ytterligare en amerikansk brigad från den berömda 101st Airborne Division bli placerad i distrikten runt Kandahar City där den kommer att operera tillsammans med en ytterligare afghansk armébrigad, sade Petraeus och tillade.

– Min känsla är att de tuffa striderna kommer att fortsätta; de kan faktiskt bli intensivare under de närmaste månaderna. När vi tar bort fiendens nödhamnar och minskar fiendens handlingsfrihet kommer rebellerna att slå tillbaka.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38751/