Krig mot vargar i Sibirien
I Sakha-rebublikenen i det avlägsna Sibirien, har man beslutat betala ut skottpengar på varg, sedan ett stort antal renar och hästar dödats av rovdjuren. (Foto: AFP/Alexey Gromov).


I en avlägsen del av Sibirien har man beslutat att betala ut skottpengar för skjutna vargar sedan massor av renar och hästar dödats av rovdjuren.

President Igar Borisov i republiken Sakha i nordöstra Sibirien har infört undantagstillstånd och en omfattande jakt på varg för att få bukt med problemet med stora vargflockar. Sakha är ett glest befolkat område som är nästan lika stort som Indien.

Presidenten vill specialutbilda vargjägare och regeringen ska göra allt för att stödja dem i deras uppdrag.
Jakten inleds den 15 januari och pågår fram till 15 april, och målet är att 3 000 vargar ska skjutas under den tiden.

Tamdjur blir vargarnas byte

Förra året dödades 16 000 tamrenar och 300 hästar av varg i Sakha, och enligt Borisov kostar vargstammen republiken 157 miljoner rubel (cirka 29 miljoner kronor) varje år.

Experter tror att vargarna har migrerat till Sakha för att livnära sig på renar sedan antalet skogsharar minskat kraftigt på Rysslands taiga.

I januari förra året invaderades den sibiriska byn Verkhoyansk av en flock på 400 vargar som dödade 30 av byns hästar på fyra dagar.

Sträng kyla försvårar jakten

Skottpengar på varg kommer att införas och enligt Russia Today, antyder myndigheterna också att de jägare som avlivar flest vargar ska belönas med upp till cirka 20 000 kronor, vilket är en stor summa i den sibiriska republiken.

I den närbelägna Zabaikalskyregionen höjdes priset på vargpäls från 5 000 rubel till 7 000 för att sporra till fler skjutna vargar.
Drygt halva Sakha ligger ovanför polcirkeln med en befolkning under en miljon. Nästan alla Rysslands diamanter utvinns i det här området där det blir fruktansvärt kallt på vintern. Temperaturen går ofta under -45 °C vilket gör det ännu svårare för jägarna, och enligt AFP har byn Ojmjakon kallats världens kallaste bebodda plats.  År 1933 uppmättes en temperatur där på -67,7 °C.