Kräver undersökning av alla Kinas fängelser
Zhang Xuerong, språkrör för Kommittéen för Undersökning av Fakta. (Foto: Zhou Rong/Epoch Times)


En nyligen publicerad rapport från USA:s utrikesdepartement fann inga bevis för att Falun Gong-utövare skulle ha blivit dödade och att deras organ skulle ha skördats i arbetsläger i norra Kina. Dr Zhang Xuerong, talesman för Kommittén för Undersökning av Fakta, som utreder den misstänkta organskörden, har sagt att de amerikanska utredarna kom för sent till platsen. Zhang säger också att tjänstemännen inom det kinesiska kommunistpartiet (kkp) flyttat sin verksamhet och gjort sig av med alla bevis innan de tillät en undersökning utifrån. Zhang uppmanar all internationell media att inte låta sig luras av denna uppenbara mörkläggning och att gå vidare med en fördjupad undersökning av saken.  

Följande är en intervju med Dr Zhang Xuerong:

ET reporter: Rapporten sade att de amerikanska tjänstemännen inte hittade några bevis för att Falun Gong-utövare skulle ha blivit dödade för sina organ i norra Kina. Vad är din åsikt om detta?

Zhang Xuerong: Först och främst; varför höll KKP tyst under de tre veckorna efter att de första avslöjandena kommit ut? De sade ingenting trots att fler bevis kom fram. Sedan plötsligt, bjöd de in folk för att titta. Verkar det inte lite konstigt?  Det är ganska tydligt att kkp använde tiden för att transportera Falun Gong-utövare till andra platser och förstöra bevisen i Sujiatun.

Det är ingen nyhet att de regimer som är inblandade i sådana här hemskheter är ytterst kapabla att mörklägga det inför en offentlig granskning. Ett bra exempel på detta inträffade under nazitiden i Tyskland. I juni 1944 bjöds ett team från internationella Röda Korset till ett koncentrationsläger i Theresienstadt, Tyskland. När utredarna anlände fick de se en vacker scen – en fin plats med blommor överallt. Fängelsebarackerna var rena och nymålade. Ingenstans såg man smuts, tortyr, hungersnöd eller det dödande som vi alla vet dagligen ägde rum i lägret. Borde Röda Korset ha låtit sig luras att tro att förintelsen inte ägde rum där? Och är det inte samma slags mörkläggning som just nu händer i Kina?

Kkp försöker ständigt med dessa trick. När SARS blev känt reste internationella hälsoexperter till Kina för att undersöka saken. Enligt rapporterna tillgrep de kinesiska tjänstemännen ett knep med att köra runt sarspatienterna i staden som en komisk katt och råtta lek. Det är inte heller första gången som kkp har skapat ett snyggt arbetsläger. När journalisterna inbjöds till arbetslägret Masanjia i maj 2001, det som media såg då var fångar i nya uniformer och nymålade väggar. Borde de ha tillåt sig luras? 

En undersökning av USA eller vilken regering som helst har mycket liten betydelse om den kinesiska kommunistregimen har gott om tid att förbereda besöket. Om utredarna inte gräver lite djupare under ytan är det nästan omöjligt att upptäcka sanningen.

Faktum är att tusentals Falun Gong-utövare har fängslats olagligt och blivit utsatta för intensiv tortyr under de gångna sju åren. Detta har dokumenterats av flera oberoende organisationer, även FN. Detta kan inte bestridas. Nu finns det bevis för vart dessa människor försvinner. Med tanke på hur allvarliga dessa avslöjanden och anklagelserna är, borde inte de internationella medierna och utredarna gräva djupare efter sanningen? Historien har visat att de som accepterade nazisternas berättelser om att de inte slaktade miljoner människor var antingen likgiltiga eller hopplöst naiva. Låt oss hoppas att det internaionella samfundet har lärt sig en läxa.

Reporter: Varför har du drivit fram Kommittéen för Undersökning av Fakta till att delta i utredningen? Varför är detta viktigt?

Zhang: Kommittéen för Undersökning av Fakta om Förföljelsen av Falun Gong i Kina skapades av medlemmar i Falun Dafa-föreningen och webbsidan Clearwisdom. Eftersom webbsidan har tillgång till förstahandsmaterial gällande sanningen om situationen i Kina är det en värdefull tillgång till varje undersökning av förhållandena i Kina. Det internationella samfundet är fortfarande inte insatt i den pågående förföljelsen av Falun Gong. De människor som ingår i kommittéen är experter inom området.

Kommittéen för Undersökning av Fakta begär två saker. Den första är att kkp bör öppna alla inrättningar där Falun Gong-utövare hålls fängslade för utredning – inbegripet arbetsläger, fängelser, sjukhus och psykiatriska avdelningar. 

Den andra är att en grupp som leds av Falun Gong-utövare skall tillåtas att tryggt resa in i Kina för att undersöka förföljelsen av sina medlemmar.

Reporter: Har du gjort några förberedelser för en sådan undersökning?

Zhang: Med början den 17 april går vi till Kinas ambassad för att ansöka om visum. Eftersom kkp hävdar att de välkomnar en internationell undersökning, kommer Falun Gong-utövare att svara på deras inbjudan. Om kkp ärligen välkomnar en internationell undersökning bör de släppa in vårt team in i Kina för att se vad vi kan finna.

Reporter: Har din grupp några bevis för att organskörd utförs på Falun Gong–fångar?

Zhang: Vi har samlat en stor mängd indicier och vittnesmål från människor som har kommit i kontakt med verksamheten på ett eller annat sätt. Till exempel pågår nu innan den 1 maj en ”försäljning” av organtransplantationer på sjukhusen i hela landet. Människor uppmuntras att försöka få en organtransplantation nu eftersom det kanske inte finns så många organ de kommande månaderna. Verkar det inte misstänkt att de har ett förråd av organ som de måste göra sig av med under en kort tid?  Och att det händer just nu när det nyligen har kommit ut avslöjanden om verksamheten med organskörd i Kina. Vi har också förstahandsinformation från kirurger vilka har utfört organtransplantationer där åtminstone en del av organen har kommit från Falun Gong-utövare.

Reporter: Hur borde människorna och världsamfundet agera i denna fråga?

Zhang: Kinas kommunistparti plockar organ från levande Falun Gong-utövare och bränner sedan kropparna. Jiang Zemin (f d president i Kina) svor att förinta Falun Gong på tre månader – det var på den tiden när förföljelsen började i juli 1999. Han lyckades inte göra det på den korta tiden, men hans utrotningskampanj är nu inne på sitt sjunde år. Under den här tiden har Falun Gong-utövare utsatts för alla möjliga sorters tortyr. Organskörd är bara en av de nyaste metoderna i en lång lista av ohyggligheter.

Vi ber världens människor att tala med sina regeringar och hjälpa till att öka medvetenheten  om förföljelsen. Vi uppmuntrar dem att stödja våra försök att utföra en komplett undersökning av Kinas koncentrationslägrer. Vi ber om allas stöd i våra fortsatta ansträngningar att avslöja sanningen. Låt oss tillsammans agera för att få ett slut på förföljelsen.