Kravallpolis mötte demonstranter mot kolkraftverk på Hainan med tårgas
Bybor och polis drabbade samman i samband med en massprotest. (Foto: Webbfoton)


Invånare i Ledong-häradet på den kinesiska ön Hainan, som desperat vill stoppa byggandet av ett kolkraftverk i deras område, har protesterat i en månad.

Den 11 och 12 april gick nästan 10 000 personer ut på gatorna, men de möttes snabbt av tusentals kravallpoliser med pansarfordon, batonger, pepparsprej och tårgas, enligt uppgifter på nätet och intervjuer med invånare i området.

Vissa vittnen hävdade att man även hörde skottlossning, men detta har inte kunnat bekräftas. Det lokala sjukhuset sägs vara fullt av bybor som skadats i sammandrabbningarna.

Byborna sade till en av Epoch Times reportrar att myndigheterna illegalt grep bybornas representanter den 11 april. Dagen därpå släpptes tio av dem runt klockan elva på kvällen.

Wu, som bor i området, var uppenbart skakad när han talade med Epoch Times.

– När jag kom i närheten av stadshuset den 11 april såg jag ett stort antal bybor som blev attackerade av beväpnade poliser med elektriska batonger och tårgas. Jag flydde till ett hus i närheten, men jag blev överraskad av en polis som slog mig i huvudet. Nu har jag blåtiror och är fortfarande väldigt yr.

Nästan 60 personer
ska ha skadats under protesterna, från barn i förskoleåldern till pensionärer, enligt lokalbefolkningen. De är på sjukhus för att få behandling.

Vid midnatt den 12 april, efter att bybornas representanter släpptes av myndigheterna, började de tusentals demonstranterna framför stadshuset att lämna platsen.

Myndigheterna har lovat att stoppa bygget av kraftverket, men byborna är rädda att de bara sade det för att skingra folkmassan.

Orten Yinggehai har över 18 000 invånare som lever på fiske och jordbruk. Byborna oroar sig för att utsläpp från det planerade kolkraftverket ska skada miljön och deras hälsa.

Översatt från engelska