Kravallpolis i Minsk angrep demonstranter
Vitrysk kravallpolis angrep på lördagen demonstranter som krävde frigivande av personer som gripits tidigare i veckan vid protester mot fusket i presidentvalet. (Foto: AFP)


Vitrysk kravallpolis angrep på lördagen demonstranter på marsch mot interneringscentralen i Minsk. Dessa krävde frisläppande av de personer som gripits de senaste dagarna. Oppositionsledare Alyaksandr Kazulin som ledde marschen har kvarhållits, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Belarus Service.

Oppositionsledarna Milinkevich och Kazulin hade dessförinnan, tillsammans med 1 000-tals supportrar avslutat en fredlig manifestation där de krävde att presidentvalet den 19 mars ogiltigförklaras. Aktionen skulle genomförts på Oktobertorget men polisen blockerade torget och tvingade demonstranterna till Yanka Kupalatorget i en närliggande park. Milinkevich hade tidigare på dagen vädjat till myndigheterna att inte ta till våld, och lovade i sin tur en fredlig demonstration.

RFE/RL rapporterade att kravallpolisen bankade på sina sköldar med batonger medan de angrep demonstranterna under marschen. Ett antal personer skadades.

Dagen innan, den 24 mars, gick kravallpolisen in på Oktobertorget och arresterade hundratals demonstranter som deltog i en fem dagar lång protest mot valfusket.

OSCE, Organisation för säkerhet och samarbete i Europa, bevakade valet och säger att det inte uppfyller deras krav på demokratiska åtaganden.

USA fördömde övergreppen på de oppositionella och EU vill införa sanktioner mot enskilda personer inklusive Lukasjenko medan Ryssland, Kina och Kuba godkände valresultatet.

Amnesty International meddelade att ett stort antal personer har gripits och misshandlats av anti-terroristpolisen i samband med protesterna efter valet.

Den sittande presidenten Aleksander Lukasjenko vann valet med drygt 83 procent av rösterna.  Segern betyder att han kan förlänga sitt styre med ytterligare 5 år, efter att ha varit i makten de sista tolv åren. Lukasjenko ändrade grundlagen för att kunna kandidera som president en tredje period.