Krav på MR-samtal med Kina vid Asem-möte
Edward McMillan-Scott, en av männen som kräver att Asem-mötet diskuterar frågan om mänskliga rättigheter i Kina, står här till vänster om ett fotografi av den i Kina fängslade advokaten Gao Zhisheng. Till höger demokratiförespråkaren Albert Ho.


Tre Europaparlamentariker kräver att den känsliga frågan om mänskliga rättigheter i Kina tas upp på Asem-mötet som just nu pågår i Helsingfors, Finland. De baserar kravet, som riktas till EU:s utrikesminister Benita Ferrero Waldner, på en rapport från två oberoende kanandesiska utredare om att det pågår omfattande stölder av kroppsorgan från levande Falun Gong-utövare i Kina.

Asem är ett toppmöte mellan 39 europeiska och asiatiska länder som hålls vartannat år. I år står Finland som värd. Frågan om mänskliga rättigheter har inte fått någon tongivande plats på agendan, och det finns deltagare som antytt att det sker för att ingen vill riskera att inte få vara med när Kina står som värd för Asem 2008.

Men i torsdags skickade Europaparlamentarikerna Edward McMillan-Scott, Simon Coveney och Charles Tannock en skrivelse till EU:s österrikiska utrikesminister Benita Ferrero Waldner, som deltar på toppmötet. De kräver att hon ska ta upp frågan om organstölder utförda på levande Falun Gong-utövare med Kina under Asem-mötet. Det tillkännagavs i ett pressmeddelande från organisationen Human Rights Without Frontiers.

I ett uttalande sade de tre Europaparlamentarikerna: ”Kina är en terrorstat ledd av en brutal, godtycklig och paranoid regim. Falun Gong är en fredlig rörelse vars medlemmar fängslas och torteras för att ge upp sitt utövande. De är också den enda kategori fångar i Kina som rutinmässigt utsätts för blod- urin- och blodtrycksprover.”

Rapporten de stöder sig på presenterades i juli av David Kilgour, tidigare parlamentsledamot och motsvarande vice utrikesminister för Asien- och Stillahavsfrågor, och David Matas, jurist med inriktning på mänskliga rättigheter, båda från Kanada. Den bygger på deras oberoende undersökning utgående från uppgifter som under våren blev kända om att det pågår en storskalig organskörd från levande Falun Gong-utövare som hålls fängslade i Kina. Deras slutsats när de undersökt en rad vittnesmål och själva kontaktat organtransplantationskliniker i Kina blev att anklagelserna är mycket trovärdiga.

– Dessa anklagelser är djupt upprörande och Kina måsta tillåta en panel av internationella experter att besöka dessa arbetsläger och publicera sina fynd, sade Charles Tannock, vice ordförande för Europaparlamentets underkommitté för mänskliga rättigheter,

EU-parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott besökte Peking i juni och träffade då en person som tidigare hållits fängslad för att han utövar Falun Gong. Denne sade sig ha sett det sargade liket efter en vän som hade berövats sina organ.  

– Organskörd från ofrivilliga donatorer får anses vara ett verkligt brott mot mänskligheten. Uppgifterna i denna rapport är graverande och nästan omöjliga att föreställa sig, säger Simon Coveney, talesman i människorättsfrågor för EPP-ED, en organisation för kristdemokrater, liberaler och konservativa ledamöter i EU-parlamentet.

Han sade också att spårandet av organen till de 41 000 organtransplantationer som det inte finns godtagbara uppgifter om donatorerna till, är en uppgift av största brådska.

– Jag skulle vilja se att denna fråga diskuteras djupgående under helgens toppmöte i Finland. Kommissionen måste fortsätta att övervaka införandet av regler som förhindrar försäljning av organ och som endast tillåter att organdonation sker frivilligt i Kina.

I går fredag antog Europaparlamentet dessutom en resolution som kraftfullt kräver att Kina lever upp till den internationella standarden för mänskliga rättigheter.

Läs rapporten

* Rapporten ”Report into Allegations of organ harvesting of Falun Gong practitioners i China” (Rapport angående anklagelserna om organskörd på Falun Gong-utövare i Kina) kan läsas här: http://investigation.go.saveinter.net/