Krav på att Tyskland återlämnar Nefertitis byst till Egypten
Drottning Nefertitis byst finns på Neuses museum i Berlin. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)


Det har kommit krav på att en staty av den legendariska drottningen Nefertiti återlämnas av Tyskland till Egypten, där den upptäcktes för nästan 100 år sedan, rapporterade Reuters och andra medier på måndagen.

hefen för Egyptens höga råd för antikviteter Zahi Hawass anser att den 3 300-åriga statyn ska lämnas tillbaka till Egypten. Hans begäran stöds av premiärminister Ahmed Nazif och kulturminister Faruq Hosni.

”Denna begäran är en naturlig följd av Egyptens långvariga policy att försöka återfå alla arkeologiska och historiska artefakter som olagligt har förts ut ur landet”, stod det i uttalandet, enligt Reuters.

Nefertitibysten finns på Neues Museum i Berlin där den är huvudattraktion på museets egyptiska avdelning och papyrussamling

Hermann Parzinger, ordförande i Prussian Cultural Heritage Foundation, bemötte Hawass uttalande med stöd av den tyska regeringen. ”Hon är och förblir Egyptens bästa ambassadör i Berlin, sade han till AP (The Associated Press).

– Detta är inte en officiell begäran. En officiell begäran är en begäran från en regering till en annan, sade utrikesdepartementets talesman Andreas Peschke till AFP.

Den tyska arkeologen Ludwig Borchhardt hittade bysten 1912 och tog den till Tyskland 1913.

Tidigare har Zahi Hawass via brev försökt få tillbaka statyn till Egypten.

– Jag gör något som jag tror på och som borde ha gjorts för 100 år sedan, sade Zahi Hawass till AP. Min kampanj har förenat de som har plundrats mot de som plundrat oss. Det är världens största kampanj i sitt slag och har inspirerat många länder att följa efter.

Statyn besöks av över en miljon turister varje år.

Översatt från engelska: