Krater i Yellowstone får jorden att svälla
Den amerikanske presidenten Barack Obama (till höger), presidentfrun Michelle Obama och deras döttrar Sasha och Malia (skymd) tittar på utbrottet i gejsern Old Faithful i nationalparken Yellowstone i Wyoming i USA. (Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images)


 

Supervulkanen under den amerikanska nationalparken Yellowstone har fått ett flera kilometer stort landområde att resa sig, enligt National Geographic och andra rapporter.

Under de senaste 2,1 miljoner åren har den enorma vulkanen haft utbrott tre gånger. Senaste gången den 40 gånger 56 kilometer stora kratern hade ett utbrott var för 640 000 år sedan.

De senaste sju åren har vulkanen höjt sig med åtta centimeter per år – det snabbaste sedan man började mätningarna 1923.

– Det är en ovanligt stor höjning eftersom ett så stort område omfattas och att hastigheten är så stor, sade Bob Smith på University of Utah till National Geographic.

Smith är expert på kratern i Yellowstone.

En magmakammare på mellan fyra och tio kilometers djup under markytan kan vara orsaken till att marken lyft sig. Smith säger att höjningen inte betyder att kratern kommer att få ett utbrott inom en nära framtid.

– I början oroade vi oss för att det skulle kunna leda till ett utbrott, sade Smith till tidskriften men tillade:

– Så fort vi såg att [magman] var på tio kilometers djup var vi inte så oroade längre. Om det hade varit på två eller tre kilometers djup hade vi varit betydligt mer bekymrade.

I dokumentärfilmen Supervulkanen utforskades ett tänkbart domedagsscenario med ett utbrott. Det startade en våg av mediarapporter om möjliga domedagsscenarier.

Till exempel skrev Daily Mail att ”den största supervulkanen i en av Amerikas mest populära nationalparker skulle kunna få ett utbrott i en nära framtid” och använde samma uttalanden från Smith som National Geographic gjorde i artikeln.

”Sannolikheten för att ett nytt vulkanutbrott ska inträffa under ett år kan kalyleras till 1 på 730 000 eller 0,00014 procent”, står det vidare i artikeln, och man tillägger att om den någonsin skulle få ett utbrott så skulle det orsaka omfattande förintelse runt om i världen.

I National Geographics artikel påpekar Smith att marken ovanför kratern har utvidgats och dragit sig tillbaka vid ett flertal tillfällen utan att få ett utbrott.

Mellan 1976 och 1984 steg marken med 18 centimeter och sjönk tillbaka till 14 centimeter under nästa tioårsperiod.

– De här kratrarna tenderar att gå upp och ner, upp och ner. Men då och då så rapar de och skapar hydrotermala explosioner, jordbävningar eller så kan de – slutligen – orsaka vulkanutbrott, sade Smith till tidskriften.

 

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49964/