Kramar ska minska ensamheten
I dagarna startar Röda Korset sin nya kampanj "Kramas för de ensamma". (Bild: Röda Korset)


Under resten av året kan man räkna med att kramandet i Sverige att ökar då Röda Korset från och med nu sätter igång sin kampanj ”Kramas för de ensamma”. Organisationen hoppas kunna samla in 25 miljoner kronor fram till årsskiftet genom att sälja symboliska såväl som riktiga kramar.

– Vi vill utrota ensamheten i Sverige, säger Bitte Gernandt, projektledare på Röda Korset. Hon säger att det finns en stor psykisk ohälsa i Sverige som inte känns till och att behovet av stöd till ensamma ständigt ökar, framförallt vad gäller äldre människor.

Bitte vill att det ska vara enkelt och roligt att ge bidrag till Röda Korset och därför har man skapat den nya kampanjen där man kan donera en slant i utbyte mot en kram. Dels kommer man att kunna betala 20 kronor till Röda Korsets frivilliga på gator och torg för att få en kram och en knapp att sätta på jackan, och dels kan man skicka kramar till vänner via mobil och e-post.

– Det finns ingen guldkran
när det gäller insamling. Vi har valt att dramatisera kramar i stället för ensamhet, det är lätt och enkelt och 20 kronor kan alla avvara, säger Bitte.

Pengarna som samlas in kommer att gå till rekrytering, utbildning och utveckling av det sociala arbetet i Sverige. Röda Korset har 40 000 frivilliga som dagligen gör insatser för ensamma människor genom bland annat hembesök, besök på äldreboenden och jourtelefon.

– En gammal dam sade en gång till mig att hon var så glad över att en gång i veckan få duka fram två kaffekoppar, säger Bitte.

De senaste åren har arbetet med att bekämpa ensamheten även kommit att omfatta stöd till personer som vårdar en anhörig i hemmet. Det beräknas finnas 160 000 människor i Sverige som är beroende av att någon anhörig vårdar dem. Bitte säger att det finns fall då kvinnor över femtio år får flytta hem till en gammal förälder för att ingen annan tar hand om dem. Många som vårdar en maka eller make som insjuknat känner sig ofta väldigt sorgsna över hur livet förändrats.

Den andra advent ska bli den stora kramhelgen. Då hoppas man extra mycket på insamlingarna som ska leda mot de 25 miljonerna och man ska bland annat ha fler frivilliga på stan och kommer även finnas i många av landets ICA-butiker.

– Då är tanken att vi ska kramas i hela landet – från Ystad till Haparanda, säger Bitte.