Kraftsamling mot tjuvjakt i Afrika
Det finns omkring 20 000 trubbnoshörningar. Noshörningen tjuvjagas för sitt horn som betingar ett mycket högt pris på den illegala marknaden i Asien. (Foto: Mark Carwardine /WWF)


Nu ska det tas krafttag mot tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade arter i Afrika. Den omfattande tjuvjakten på elefanter och noshörningar för deras betar och horn har fått en rad afrikanska stater att gå samman.

Under ett ministermöte i Botswana i början av november antogs en omfattande brottsbekämpnings- och antitjuvjaktsstrategi, Law Enforcement and Anti-Poaching Strategy, (LEAP). Den ska gälla från 2016 till 2021 och bli en start på en mer samlad och samordnad strategi för att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln.

– De afrikanska ledarna visar nu prov på handlingskraft. Den nya strategin ger ett enormt lyft i arbetet med att få bort så kallad artkriminalitet, som inte bara hotar många arter, utan även säkerhet och hållbar utveckling i regionen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Djurlivet försvinner i en alarmerande hastighet – därför borde du bry dig

Den nya handlings- och strategiplanen prioriterar fem områden:

  • Stärka lagstiftning och rättsliga processer
  • Öka samhällsengagemanget i naturresursförvaltningen
  • Främja en hållbar handel och användning av naturresurser
  • Förbättra skyddet för djuren i fält
Elfenben som beslagtagits i Zambia. (Foto: Meg Gawler /WWF)

Elfenben som beslagtagits i Zambia. (Foto: Meg Gawler /WWF)

– Den katastrofala kollapsen bland elefanterna i Tanzania och den ständigt ökade tjuvjakten på noshörning i Sydafrika visar hur viktigt det är att länderna enas kring den nya strategin. Det har hittills varit alltför lätt för tjuvskyttar och smugglare att agera i södra Afrika. Med den här strategin blir det betydligt svårare, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.