Kraftigt skalv i Indonesien
Räddningsarbetare städar upp i Payakumbuh, västra Sumatra, den 6 Mars 2007. Minst 70 personer har dödats av skalvet som mätte 6.3 på Richterskalan. (Foto: AFP / Rendra Trisnadi)


En kraftig jordbävning skakade delar av Indonesien på tisdagen.

Minst 70 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på ön Sumatra i Indonesien.

Dödssiffran befaras öka.

Skalvets styrka beräknades till 6,3 på Richterskalan. Det inträffade klockan 10.49 på morgonen (04.49 svensk tid), med centrum fem mil nordost om Västra Sumatras huvudstad Padang.

Värst tycks staden Solok – en risodlarstad med cirka 50 000 invånare – ha drabbats.

-Det finns hundratals offer. Vi har bett om sjukvårdshjälp, sade borgmästaren Samsurashim till radiokanalen El Shinta.

-De flesta har dött på grund av att byggnader rasat samman, sade en stadstjänsteman.

-Hittills har 70 människor rapporterats döda på olika platser, och otaliga har skadats, sade en talesman för Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono.

Bland de hus som rasade fanns en statlig bank full med folk. En skola började brinna i samband med skalvet. Många människor befaras ligga fastklämda under rasmassor runt om i provinsen, som ligger ungefär mitt på Sumatras västkust.

Området är ett av de mest jordskalvsdrabbade i världen. I fjol omkom över 6 000 människor i två skalv som inom loppet av två månader inträffade på ön Java, öster om Sumatra, medan omkring 150 000 människor på Sumatra – huvudsakligen i Aceh-provinsen – dödades i tsunamikatastrofen på annandagen 2004.

Även i grannländerna Malaysia och Singapore kändes skalvet.

-Alla fick panik. Vi tog våra väskor och stack iväg. En av mina kollegor grät eftersom hon aldrig hade känt något liknande förut, berättade Nicholas Wong, som liksom många andra kontorsarbetare i Singapore flydde ur en skyskrapa när marken skakade.

Några rapporter om skador i grannländerna finns emellertid inte.