Kraftiga explosioner raserade 100 hus
Explosioner i Puyang-länet i provinsen Henan den 18 september.


Den 16 och 18 september skakades Puyang-länet i Kinas Henanprovins av en serie explosioner. Ögonvittnen sade att minst 100 personer skadats eller dödats i explosionerna den 16:e och att dussintals ytterligare skadats eller dödats i explosionen två dagar senare.

Myndigheterna har censurerat nyheterna kraftigt. Internetnoteringar om explosionerna togs snabbt bort.

Det var strax efter fyra på morgonen den 16 september som ett stort fyrverkerilager i Pyuang exploderade, något som ledde till ytterligare explosion i ett annat närbeläget lager. Av fyrverkerifabriken återstår nu bara två drygt sex meter djupa och 60 meter breda kratrar.

Den närbelägna byn Xutikou förstördes nästan helt och hållet. Fler än 100 hus rasade samman och över 100 personer skadades eller dödades. Alla hus inom en och en halv kilometers radie skadades och alla grödor inom en kilometers radie förstördes.

Lokalinvånarna sade att brandbilar och polisbilar hördes oavbrutet från explosionen till kvällen därpå. Över ett dussin ambulanser transporterade människor till sjukhus.´

Vittnesmål

Till och med lägenheter i staden Puyang två mil därifrån skakade. En Puyang-bo vid namn Wang sade:

– Det lät som en atombomb. Glaset i våra fönster krossades. Jag trodde att det var en jordbävning och sprang ut. Sen hördes en väldig smäll. Jag trodde det var krig och sprang in igen. Jag hörde att flera hus i byar i närheten rasat.

En annan man, från trakten, vid namn Huang sade:

– Explosionerna ägde rum vid Wangzhu Fee-stationen. Hela byn är förstörd. Hustaken är borta. Metallskrot, sopor och tegel ligger  överallt. Somliga säger att 30 personer dödades, andra säger 50. Minst 100 skadades och några begravdes under rasmassor.

Vid 20-tiden den 18 september exploderade en tankbil öster om det allmänna oljefältets station. Dussintals personer skadades. Eldflammorna färgade himlen röd och dog inte ut förrän morgonen därpå. Räddningsfordon opererade ända fram till den efterföljande dagens eftermiddag. Gator i närheten stängdes i två dagar.

Man misstänker att den senare explosionen berodde på ett handhavandefel som skedde under en olaglig överföring av bränsle. Ägaren och föraren av bilen har flytt.

Media tonar ner händelsen

Byborna säger att alla internetinlägg om explosionen togs bort. Puyangs TV-station rapporterade att en person dödades och 17 skadades. Puyang Daily skrev att en dödades och sex skadades.

En bybo sade:

– Media ljuger. Den verkliga dödssiffran är troligen mellan 30 och 50. Mer än 100 skadades. Ingen från officiellt håll har trätt fram för att ta på sig skulden trots att en sådan allvarlig olycka skett. De försöker fortfarande dölja det och vilseleda allmänheten. Om det blir en stor skandal kommer de att hitta någon på låg nivå att göra till syndabock.

Enligt byborna är byn Xiaoti känd för sina fyrverkeripjäser. Minst 200 familjer är inblandade i tillverkningen. Vinstintresse har drivit lokalregeringen att godkänna några fabriker som inte hade tillverkningstillstånd. Dessa fabriker har bara tillfälliga byggnader och producerar smällare och fyrverkeripjäser i strid med gällande föreskrifter. Många av dem utgör ett hot mot den allmänna säkerheten.

Bearbetad och översatt från version