Kraftig ökning av crystal meth i Sydostasien
Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra håller en påse med metamfetamintabletter den 29 juni 2012. (Foto: Nicolas Asfouri/AFP/GettyImages)


En FN-rapport som släpptes förra veckan visar en kraftig ökning av beslagen av den olagliga substansen crystal meth i Sydostasien och Östasien.

FN:s avdelning för narkotikakontroll och brottsbekämpning fann att kristallint metamfetamin, eller crystal meth, är mer framträdande än någonsin i ost- och sydostasien.

Trots att metamfetamin i tablettform fortfarande är störst bland de olagliga drogerna i regionen har beslagen av crystal meth i flytande form, som anses vara mer potent, nått rekordnivåer.

Byrån sade i en rapport att beslagen av metamfetamintabletter har femdubblats sedan 2007. Men under 2011 minskade beslagen av tabletter med 9 procent samtidigt som crystal meth ökade med 23 procent till 8,8 ton.

Burma producerar mest metamfetamintabletter i regionen. Landet är också den näst största producenten av heroin och opium i världen efter Afghanistan.

Men det tillverkas en betydande mängd crystal meth i Kina, Indonesien, Malaysia och Filippinerna också. Det finns även en storskalig produktion i Kambodja, enligt FN.

”Under de senaste fem åren har tillgången på och användningen av metamfetamin ökat markant. Detta och transnationella organiserade kriminella gruppers ökade engagemang i olaglig handel med droger av amfetamintyp utgör ett växande hot mot både säkerhet och folkhälsa i regionen”, sade Gary Lewis, företrädare för FN:s avdelning för narkotikakontroll och brottsbekämpning i Asien och Stillahavsområdet.

Under 2011 skedde 367 000 metamfetamin-relaterade gripanden i regionen, det högsta som någonsin registrerats, sade byrån.

Lewis sade att för att ta upp kampen mot drogerna, ”måste det finnas ett regionalt samarbete mellan brottsbekämpare och folkhälsotjänstemän, de måste bilda ett nätverk som effektivt kan motverka den transnationella organiserade brottsligheten som verkar i vår region”.

Översatt från engelska.