Kraftig jordbävning skakade Filippinerna
Bilder på kyrkan i Loboc före och efter skalvet. (Twitter)


En kraftig jordbävning med magnituden 7,2 skakade vid åttatiden på tisdagsmorgonen lokal tid centrala Filippinerna. Det första skalvet följdes snabbt av ytterligare ett kraftigt skalv på 5,4 och över 50 efterskalv. Skalvet hade sitt epicentrum vid ön Bohol och kraftiga skakningar drabbade den närliggande tättbefolkade ön Cebu och Siquijor.

Skalvet skedde på ungefär 56 kilometers djup.

Närmare 100 människor har dött och skalvet har orsakat stora materiella skador. Delar av Filippinernas äldsta kyrka och andra kyrkor från den spanska kolonialtiden har rasat. Flera byggnader, bland annat ett varuhus har kollapsat. Vägar är skadade. TV-sändningar visade bilder från Cebu där en tvåvåningsbyggnad rasat ihop och en åttamånaders baby och en annan person kunde dras ut levande.

”Huset skakade”, sade Charlotte Knowles som bor i Palmas Verdes vid Barangay Tabok, Mandaue City, Cebu.

”Jag låg och sov
och min mamma ropade att jag måste vakna”, berättade hon för Epoch Times via Twitter.

Skalvet inträffade på en nationell helgdag då skolor och många kontor är stängda vilket kan ha begränsat antalet döda och skadade.

Många människor fick panik och försökte ta sig upp i bergen av rädsla för en flodvåg men det finns ingen tsunamirisk.

Filippinerna ligger i den så kallade ”Eldringen” där jordbävningar och vulkanutbrott är vanliga. Den värsta katastrofen inträffade 1976 då mellan 5 000 och 8 000 människor dog, enligt svenska.yle.fi