Kraftig jordbävning i Iran
En karta från Google visar Bushehr, Iran (plats A) där jordskalvet med en magnitud på 6,1 inträffade den 9 april 2013. B visar platsen för det nu aktuella skalvet med en magnitud på 7,5-7,8 i Saravan den 16 april, 2013. (Skärmdump, Epoch Times)


Ett mycket kraftigt jordskalv, med en magnitud på 7,5 på Richterskalan, skakade på tisdagseftermiddagen Saravan i södra Iran nära gränsen mot Pakistan. Skalvet kunde kännas vida omkring i länderna runt Persiska viken och ända till New Delhi i Indien. Några geologiska institut har uppmätt en magnitud på 7,8.

Det officiella statliga programföretaget Press TV, rapporterade initialt om ett 40-tal döda i det glest befolkade området.

Området för skalvet ligger nära gränsen till Pakistan vilket också drabbades av katastrofen. Minst fem människor, tre kvinnor och två barn, dödades och hundratals hus förstördes i sydvästra Pakistan uppger en pakistansk tjänsteman för India Today.

Pakistanska nyhetskanaler visade skakande byggnader i Karachi, där panikslagna människor kom ut från kontor och bostäder och folk sågs stå utanför sina hem och arbetsplatser.

Den iranska hjälporganisationen Röda Halvmånen har skickat fem räddningsteam till området. Både Röda Korset och Röda Halvmånen har funnits i närheten av hamnstaden Bushehr i sydvästra Iran vid Persiska viken sedan förra veckans skalv, med en magnitud på 6,1.

Enligt Röda Halvmånens hemsida dödades 37 personer och två byar med 10 000 invånare blev delvis förstörda i det skalvet. I området har det sedan dess förekommit flera mindre skalv med en magnitud på 4 – 5,4. Saravan ligger knappt 100 mil från Bushehr.

Fritt översatt från engelska