Kraftbolaget i Fukushima ber invånarna om ursäkt
Bilden är tagen med en webbkamera kallad “fukuichi” nära det första kärnkraftverket i Fukushima. På morgonen den 19:e mars kunde rökmoln fortfarande synas. (Foto: från Tokyo Electric Powers hemsida)


Tokyo Electric Power (TEP) bad under en intervju med Fukushimas katastrofkommission natten till den 19:e, om ursäkt för olyckan i Fukushimas kärnkraftverk.

Vd:n Komori Akio gav en intervju angående byggnaden som omgärdar kärnkraftverket, vilken exploderade och sände ut radioaktivt avfall. Nu bad företaget för första gången om ursäkt till de boende.

– Ett stort misstag har begåtts. Vi ber om ursäkt till alla invånare i Fukushimaområdet, sade Komori Akio.

Fukushimas guvernör Satou Yuuhei gav tidigare en intervju där han sa:

– Jag vill att alla ska få höra hur ångerfull jag är.

Guvenören diskuterade också situationen med den högste ansvarige för katastrofkommissionen, Matsumoto Ryuu, som precis hade utfört en katastrofinspektion i området.

Vi bockar och bugar till alla som hjälper till i denna allvarliga olycka, sade man, och syftade på Japans självförsvarsstyrka (JSDF); poliser och brandmän som jobbar med den farliga intensiva operation att kyla ner kärnkraftverket.

JSDF:s brandbilar har från den 17:e stötvis vattnat den pool som innehåller radioaktivt avfall från reaktor nummer tre i det första kärnkraftverket. Brandkåren från Tokyo, som består av en styrka på 139 man, har från tidig morgon den 18:e tagit sig till samma ställe för att skjuta vatten från de många specialbyggda bilarna.

Chefsdirektör Komori blev grundligt utfrågad under intervjun. Bland annat fick han svara på hur pass korrekt tidigare uttalad säkerhets-PR varit, för- och nackdelar i att fortsätta med kärnkraftsindustri och möjligheten att avveckla kärnkraftverk. Med kvävd röst och tårar i ögonen bemötte han de många frågorna med frasen:

– Vi gör allt som står i vår makt.

Efter intervjun kunde det höras från aktieägarnas möteslokal att fler och fler brast i gråt.

Det höjdes många kritiska röster från invånare i regionen då ingen annan mediekanal än den lokala Fukushima Broadcasting visade bilder på den kände företagsledaren Matsui Toshihiko från Fukushima, som på samma vis som TEP bad om förlåtelse. Det gjordes uttalanden som: ”Kan inte ni sluta håna invånarna i Fukushima”.

Samma dag framförde guvernören Satou sin klagan i intervjun med katastrofkommissionen:

– Fukushima har bidragit med elektricitet i 40 år. Synen på katastrofen skiljer sig i högsta grad från det övriga Japan.

Två chefer från TEP beslöt sig för att stanna i Fukushima; vd:n i staden Fukushima och chefen för koordination mellan första och andra kärnkraftverket som bor kvar i närheten av det första kärnkraftverket.

 

 

 

Översatt från japanska: