Kosovo utropade sig självständigt
Kosovobor viftar med den albanska rödsvarta flaggan och den blågula självständighetsflaggan, efter att parlamentet i Pristina på söndagen förklarade den tidigare serbiska regionen för självständig. (Foto: AFP)


Kosovos parlament förklarade på söndagseftermiddagen Kosovo självständigt från Serbien. Tiotusentals glada Kosovoalbaner fyllde gatorna i Pristina.

Serbien meddelade omedelbart att det inte erkänner den nya nationen. Omvärldens reaktion var avvaktande.

USA har stött Kosovos självständighetssträvan, men ännu inte erkänt den autonoma staten utan avvaktar kontakter med EU.

Sverige utrikesminister Carl Bildt gjorde på söndagen bara försiktiga uttalanden i frågan, i avvaktan på ett förväntat gemensamt EU-uttalande på måndagen. Han betonade vikten av att ”undvika alltför uppflammande känslolägen” och att fokus nu måste ligga på att dämpa, enligt Sverige Radio.

Ryssland stödjer Serbien och är starkt negativt. Det uppmanade FN att ogiltigförklara Kosovos självständighetsdeklaration. Ryssland har också lagt ett veto i FN:s säkerhetsråd, som därmed inte kan ge sitt stöd till självständighetsdeklarationen.

Serbien har reagerat och kommer att reagera med alla fredliga, diplomatiska och juridiska medel för att annullera denna handling som antagits av Kosovos institutioner, sade serbiske presidenten Boris Tadic i ett uttalande till internationella medier på söndagen

I Serbiens huvudstad Belgrad angrep cirka 2000 arga serber USA:s ambassad med bland annat stenkastning.

Tidigare gerillaledaren Hashim Thaci, som är initiativtagare till självständighetsförklaringen. har lovat att den serbiska minoriteten i Kosovo inte ska behöva känna sig hotad i den nya situationen.

Självständighetsförklaringen antogs med röstsiffrorna 109-0.

Kosovo är 10 887 kvadratkilometer stort, aningen mindre än Skåne, och befolkas till 92 procent av albaner, 5,3 procent serber och 2,7 procent övriga grupper. Sedan massmordet på Kosovoalbaner 1999 har Kosovo styrts av FN-organet Unmik. Säkerhetsstyrkan Kfor finns med 17 000 man i området, 450 av dessa är från Sverige.