Kortad serie ger rappare handling
Lennie James (Foto: AFP/Gabriel Boys)


 • Jericho säsong 2
 • Produktionsår: 2008
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: Stephen Chbosky, Josh Schaer & Jonathan E. Steinberg
 • Medverkande: Skeet Ulrich, Lennie James, Ashley Scott, Kenneth Mitchell, Brad Beyer, Alicia Coppola m fl.
 • Kommer ut: 081003
 • Anmärkning: Detta datum gäller importutgåvan, vilket betyder att den inte innehåller svensk text.

  Andra, och hittills sista, säsongen av ”Jericho” tar vid där den förra säsongen slutade. Precis som i första säsongen präglas andra säsongen av en snabb utveckling i handlingen. Den andra säsongen är dessutom än mer snabb i utvecklingen då den bara har sju avsnitt, vilket betyder att man inte behöver vänta tio avsnitt på att något avgörande ska hända.

  I första säsongen fick vi följa en amerikansk småstads öde efter att kärnvapen slagit ut hela landets infrastruktur, regering och kommunikationer. Handlingen cirkulerar fortfarande kring samma stad och samma människor. Men serien står, som sagt, inte och stampar på samma punkt. I andra säsongen har regeringar återigen upprättats. Jag säger ”regeringar” eftersom det inte bara är en regering som uppstått, utan flera.

  I början av säsongen kommer militära trupper inmarscherandes i Jericho och berättar att de representerar det nya ”Allied States of America”. Seriens huvudperson, Jake Green, och den mystiske Hawkins anar snart att de kanske har att göra med fel regering.

  ”Jericho” är fortsatt spännande. Spänningen i andra säsongen är dock mer av konspirationsteori a la ”Arkiv X” (”The X-files”, Chris Carter, USA/Kanada, 1993-2002)- (minus utomjordingarna, så klart) . Anledningen till att serien fortfarande är lika bra, trots att den bytt inriktning, är de starka skådespelarinsatserna. Ulrich uppvisar pondus som stadens ledare, Jake Green, och James fortsätter att bjuda på ett nedtonat men intensivt spel i rollen som den mystiska Hawkins.

  Andra säsongen är, som sagt, på endast sju avsnitt. Anledningen till detta är att den, på grund av sjunkande popularitet, ligger på randen att läggas ner totalt. Detta fungerar dock till seriens fördel, då detta, som sagt, gör att serien fortskrider snabbare än vanliga serier. Nackdelen är dock att många nog kan tycka att sista avsnittet känns aningen otillfredsställande. Själv tycker jag att serien visserligen kan sluta med andra säsongens sista avsnitt. Men det lämnar samtidigt dörren öppen för en tredje säsong.

  När det var tal om att lägga ner serien efter första säsongen, som slutade i en lysande skriven cliffhanger (=spännande slut på ett avsnitt, vars upplösning man får se i nästa avsnitt), protesterade den amerikanska publiken genom att skicka nötter till tv-bolaget CBS (har man sett första säsongen förstår man varför). Detta resulterade i att den andra säsongen gjordes. Så även om det ser ut som om serien är nerlagd, kan jag upplysa alla trogna fans om att det inte är över förrän den sista nöten skickats.