Korruptionsmuseum ska skrämma kinesiska partitjänstemän till hederlighet
Kinesiska partitjänstemän besöker en ”utbildningsbas för antikorruption” i Wenzhou i Zhejiangprovinsen. (Skärmdump via jcrb.com)


Kinesiska partitjänstemän besöker en ”utbildningsbas för antikorruption” i Wenzhou i Zhejiangprovinsen. De här utställningarna satsas det allt mer på i Kina som en del av den pågående antikorruptionskampanjen.

I den pågående kampanjen mot korruption i Kina satsar nu kommunistpartiet på sedelärande utbildning för sina tjänstemän: museer och vandrande multimediautställningar om korruption och dess konsekvenser för dem som åker fast.

De kallas ”utbildningsbaser för antikorruption” och håller på att spridas i stor skala runt om i landet för att varna och indoktrinera partimedlemmar. Man tycks ha lagt ner stor möda på formgivningen, med glasgolv, dekorationer, blinkande ljus och olika sorters simuleringar av konsekvenserna av att åka fast, bland de många beskrivna autentiska korruptionsfallen.

Eftersom fallen är äkta kan besökarna ibland stöta på före detta kollegor bland de varnande exemplen, berättade en anställd på ett av dessa center för en journalist från en av statliga Beijing Youth Dailys kanaler i sociala medianätverket WeChat. I ett fall hade exempelvis kollegor till en före detta partichef från ett distrikt i Peking, Zhou Liangluo, fått se hans akt i utställningen, och blivit ”mycket berörda”, enligt den anställde.

Just det här centret, som ligger i Haidiandistriktet i Peking, har placerats i det häkte som säkerhetspolisen har där, och det är ingen tillfällighet. Centren befinner sig i, eller har byggts för att likna, fängelser. Tanken är att de ska ge en fängelseupplevelse. I centret i Haidian kommer man till exempel in genom en fängelsedörr, som slår igen bakom en.

”Den tunga fängelsedörren är en varningens dörr. När den öppnas och stängs känns det i själen. Här får man uppleva smärtan i att förlora sin frihet”, berättade den anställde på centret för journalisten.

Filmerna där de korrupta tjänstemännen bekänner sina brott – i vissa fall äkta bekännelser och i vissa fall framtvingade – kompletteras med inspelade dramatiska ljud av blixtar och åska för att skapa en dyster och allvarlig atmosfär och mana till eftertanke. Ett annat liknande center, i Jiangsuprovinsen, hade till och med skapat en fullständig fängelseupplevelse som besökarna fick gå igenom, inklusive simulerade besök från förtvivlade släktingar.

Fullbokat året ut

Antikorruptionsbasen i Haidian öppnade i april, och hittills har nästan 7 000 partikadrer fått besöka den. Den är fullbokad året ut. Utställningarna är dock inte ett helt nytt fenomen – en vandringsutställning på liknande tema besöktes av över 2 miljoner partimedlemmar 2011. De har dock blivit betydligt fler och bättre sedan 2012, enligt Li Yingyu, som driver flera sådana här ”baser”, och konkurrensen i branschen har hårdnat.

”Det var ett par dekorations- och renoveringsföretag och byggföretag som gick dåligt, och i stället började satsa på att bygga antikorruptionsbaser. En del partitjänstemän har också engagerat sig”, berättade Li för Beijing Youth Daily-reportern.


Kineiska skolbarn besöker antikorruptionsutställningen i Weifang, Shandongprovinsen. (Skärmdump via jcrb.com)

Kineiska skolbarn besöker antikorruptionsutställningen i Weifang, Shandongprovinsen. (Skärmdump via jcrb.com)

Det är inte heller bara partitjänstemän som slussas igenom utställningarna. I ett fall fick skolklasser i Weifang i provinsen Shandong besöka en utställning, som hölls på det lokala åklagarkontoret.

”Det här är första gången jag besöker åklagarkontoret”, sade ett skolbarn. ”Jag trodde att det var en mystisk plats och var väldigt nyfiken. Nu vet jag hur farbröderna och tanterna på åklagarmyndigheten hanterar fall och griper de dåliga människorna. Jag har stärkt min kunskap i dag.”

Rapportering av Jenny Li och Leo Timm