Korruptionsjägarna siktar på media och statliga företag
Wang Qishan, Kinas antikorruptionschef, deltar i en presskonferens i Peking i Kina den 15 april 2008. Det senaste målet för nuvarande partiledaren Xi Jinpings antikorruptionskampanj är statliga medier och företag. (Foto: Minoru Iwasaki-Pool/Getty Images)


Många kinesiska medier och kommentatorer utanför Kina har spekulerat i att Kinesiska kommunistpartiets antikorruptionskampanj har börjat gå på lågvarv. Men nu har regimens disciplinchef nyligen meddelat att man det kommande året ska börja rikta in sig på nya mål för utredning. Samtidigt spekuleras det i om jakten på högt uppsatta partitjänstemän nu är över, eller om den kommer att fortsätta ännu högre än den nyligen utrensade säkerhetschefen Zhou Yongkang.

Sektorer som man nu kommer att undersöka närmre är statliga medieföretag, flyg- och rymdfartsindustrin, statliga stål- och elektricitetföretag och den enormt lönsamma, statliga vapenindustrin, meddelade Wang Qishan, chef för centrala kommissionen för disciplininspektion den 23 juni. Han sade att man ”inte kan slappna av” med att ”stärka partidisciplinen”, enligt statliga språkröret Xinhua News Agency.

”Landet bygger på lagstyre, och partiet kräver att man följer regler”, sade Wang. ”Disciplin går före lagen, och partiets disciplin är viktigare än landets lagar.”

Inspektion visade på dåligt ledarskap

Den tidigare inspektionsrundan på 92 områden, såsom regeringsdepartement och arbetsenheter, visade på ett svagt och dåligt ledarskap, och situationen är till och med värre i statliga företag, sade Wang.

Endast genom ”att hitta orsaken till sjukdomen” och ”angripa problemen i tidigt stadium och när de är små” kan den ”sjuka personen räddas”, sade Wang.

I den andra inspektionsrundan kommer man att rikta in sig på 26 industrier och sektorer. Det rör sig om statliga industrier inom flyg, rymdfart, järnvägar, posten, vapen, elektricitet. Den statliga tidningen People’s Daily, som är ett av kommunistpartiets främsta mediekanaler, är den mest kända institutionen som pekats ut som ett mål för utredningar.

Slut på ”tigerjakten”?

Kinesiske ledaren Xi Jinpings antikorruptionskampanj att rensa ut ”tigrar och flugor” – partiets terminologi för höga och låga korrupta tjänstemän – har varit föremål för mycket kommentarer och spekulationer sedan man sjösatte den för två år sedan. Det är allmänt vedertaget att Xi och Wangs beslutsamhet att få bukt med korruptionen är en del av en plan att få bort den tidigare kinesiske ledaren Jiang Zemins omfattande och inflytelserika politiska nätverk – även om de samtidigt jobbar på att reducera maktmissbruket bland den stora massan.

I och med att man nyligen rensade ut den tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang, vilket nästan behandlades som en icke-händelse av partiet, har flera politiska kommentatorer förutspått att utrensningarna börjar närma sig slutet. Xi kan mycket väl rent allmänt fortsätta att slåss mot korruptionen, säger de, men ”tigerjakten” är i praktiken över, är många överens om.

Wangs senaste meddelande indikerar emellertid att fler högt uppsatta personer kan ligga illa till. Rapporter, rykten och politiska läckor som nått kinesiska medier utomlands säger också att ”tigerjakten” kanske är långt ifrån över. Bland de höga tjänstemän som kan komma att rensas ut finns Zeng Qinghong, en mäktig tidigare medlem i politbyråns ständiga utskott, länge känd som en nära allierad med den före detta partiledaren Jiang Zemin.

Översatt från engelska.