Koreanska besteg Himalayas 14 högsta toppar
Bilden från den 5 mars i Seoul visar den sydkoreanska bergsbestigaren Oh Eun-Sun under en ceremoni inför Annapurna expeditionen. Oh Eun-Sun blev den första kvinnan i världen att bestiga alla de 14 högsta topparna. Hon har inte ha någon speciell talang för bergsklättringutan enbart "större entusiasm och passion än andra”, säger hon. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Den 27 april nådde den 44-åriga Oh Eun-Sun den snötäckta bergstoppen Annapurna i Nepal och blev därmed den första kvinnan att bestiga alla de 14 bergstoppar i Himalaya som sträcker sig mer än 8000 meter över havet.

Det har tagit 13 år för henne att nå alla de 14 bergstopparna men endast 13 timmar att nå toppen på Annapurna, dock efter två dagars väntan i det sista lägret på grund av dåligt väder.

Oh klarade den sista branta etappen och nådde den iskalla toppen på alla fyra och tog sedan upp den koreanska flaggan och skrek ”seger” med tårarna rinnande av lycka.

Den nationella tv-stationen har följt den sydkoreanska bergsbestigarens bedrifter live. Den andra kvinnan som tävlade om rekordet var spanjorskan Edurne Pasaban. Den 26-åriga spanjorskan behövde bara bestiga Shisha Pangma som ligger på 8027 meters höjd över havet.

Edurne ifrågasatte om Oh verkligen besteg alla de 14 bergen eftersom fotografierna inte tydligt kan bevisa att hon nådde toppen av berget Kanchenjunga. Med sina 8586 meter över havet är Kanchenjunga världens tredje högsta berg efter Mount Everest och K2.

– Vi erkänner hennes prestation som den första kvinnliga bergsklättraren som bestigit de allra högsta bergen i världen. Vi är lyckliga och stolta över hennes insatser, sade Ang Tshering, ordförande för Nepal Mountaineering Association, till Associated Press.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34259/