Koreansk författare: Ju mer jag såg av Shen Yun desto mer strålande kände jag mig
Kim Hong Sin, koreansk författare såg Shen Yuns föreställning i Goyang den 30 januari. (Foto: Kim Hwan /Epoch Times)


Kim Hong Sin, är den förste författaren som sålt över en miljon böcker i Sydkorea. Han hänfördes av Shen Yun Performing Arts International Companys sista föreställning i  Goyang, Sydkorea, den 30 januari.

– Kan de där rörelserna verkligen utföras av vanliga dödliga?, sade författaren förundrande.

Kim Hong Sin är Sydkoreas mest framstående författare. Han har även en bakgrund som kongressledamot och har stor livserfarenhet. Han är väl bekant med Kinas språk och kultur och är känd för att vara produktiv. Romanen ”Human Market” (människomarknad, övers. anm.), som avslöjar samhällets mörka sidor och upprätthåller rättvisan, var den första boken som såldes i över en miljon exemplar i Sydkorea.

Under de tre åren som följde efter att han lämnat politiken publicerade han en serie på tio historiska romaner om nordöstra Kina. Två år senare gav han ut ytterligare fem böcker i samma ämne, särskilt skrivna för ungdomar.

Under sina åtta år i kongressen fick han varje år högsta betyg i utvärderingen av sitt politiska arbete. Han är känd som en ärlig man med integritet.

Efter att ha sett föreställningen berättade Kim att han kände djup respekt och glädje:

– Shen Yuns föreställning är perfekt, den kombinerar högteknologiska bakgrundscener med klassisk konst. Den är storslaget och majestätiskt. Den är fantastisk, och vacker som en dröm. Artisternas anspråkslöshet genomsyrar hela föreställningen.

Kim kände sig verkligen berörd av numret “Our Story”, om en lärare i Kina som skriver orden “sanning, godhet, tålamod” på svarta tavlan inför sina elever. De här orden utgör kärnan i den andliga metoden Falun Dafa, som förföljs i Kina av landets regim. I numret rusar en kinesisk polis in och vill arrestera läraren. Hennes elever står upp mot den orätträrdigheten och belönas med en himmelsk scen.

– Det ligger i den mänskliga naturen att ha en tro och att följa en lära. Det här mänskliga draget berövades personen i det här dansnumret och personen blev förföljd. Men till slut fick hon hjälp från ovan, sade Kim.

– Så småningom avslöjas vem som är god och vem som är ond av historien. Till sist kommer de som är förföljda att få en rättfärdig utvärdering. Jesus och Buddha Sakyamuni blev förföljda när de levde, men visst kom sanningen slutligen fram till alla? Jag är verkligen glad att jag fick se föreställningen.

Han berömde dansarna flera gånger.

– Kan de där rörelserna verkligen utföras av vanliga dödliga? sade Kim beundrande.

– I själen gnistrade en magnifik kraft genom dansarnas kroppsrörelser. Det spelar ingen roll hur mycket en skådespelare får betalt, om de inte har engagemanget och inte tror på det de gör, är det helt enkelt omöjligt att dansa på en så hög nivå.

Han förklarade vidare:

– Dansarnas rörelser uttrycker olika tillstånd av alla ting i världen, till exempel de tillstånd som kommer från kombinationen av rörelse och stillhet, av värme och hetta, och så vidare.

Kim kommenterade även bakgrundscenerna. Han tyckte att det var ovanligt att se sådana verklighetstrogna bakgrunder integrerade med dansen.

– De har verkligen en egen originalitet. Det är genialiskt hur de integrerar bakgrundscenerna med det som händer live på scen, det kombineras så exakt.

Han hade också tänkt på färgerna och dräkterna:

– De är verkligen av finaste världsklass. Det finns olika dräkter och färger i Kinas vidsträckta områden. De kombinerade färgerna på ett kreativt och sammanhängande sätt, verkligen strålande och praktfulla färger.

– Ju mer jag såg av Shen Yun, desto mer strålande kände jag mig, sade Kim.

– Jag ser ofta olika sorters föreställningar. Först tyckte jag att det kändes lite främmande, eftersom Shen Yun inte kommer från mitt land. Men, allteftersom upplevde och förstod jag de olika kulturerna och tankarna hos olika folkgrupper i Kina. Innan jag visste ordet av upplevde jag det mäktiga i föreställningen.

Kim kommenterade föreställningens grundtankar:

– Det som finns naturligt i människan, som integritet, hälsa, respekt för människans natur, begrepp om framtiden, kommer till slut att komma tillbaka även om det finns hinder just nu. Drömmar kommer absolut att uppfyllas.

Särskilt tänkte Kim på en grundtanke, den om glädjen som kommer av att ha lidit. Han sade att när han såg på dansarnas rörelser, kunde han se ”barmhärtigheten hos Falun Gong-utövare” i föreställningen.

– Det brukar ju vara så att komedier slutar lyckligt, medan det som slutar med förstörelse, olycka, eller sorg är tragedier. Det är bara tragedier som lämnar en dålig eftersmak, sade han.

Kim tyckte att Shen Yuns föreställning var ovanlig på det sättet att några av numren lyckas presentera en ”sorglig historia med ett glatt slut”.

– Shen Yuns föreställning går från forntid till nutid. Det ger glädje till folk och ger dem också något att minnas efteråt. Dessutom får man glädje som kommer över att ha besegrat lidandet. Hur kan det finnas glädje utan att det finns smärta? Jag tycker att Shen Yun har visat allt detta, sade han entusiastiskt.

Shen Yun lämnar Sydkorea, men Kim ser entusiastiskt fram emot att se dem igen nästa år.

– Konstens yttersta mål är att lugna själen. Jag hoppas att folk alltid kommer att se fram emot när Shen Yun kommer.

– Jag har hört att de har ett nytt program nästa år, så jag ska absolut komma tillbaka.

För ytterligare information, se www.ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50454/