Koranbränningen inställd i USA
Pastor Terry Jones (till höger) och Imam Muhammad Musri från Islamic Society of Central Florida pratar vid presskonferens den 9 september om att koraner inte ska brännas vid kyrkan i Gainesville i Florida den 11 september. De båda talade framför kyrkan efter att ha nått enighet i en privat uppgörelse. (Foto: AFP/Paul J. Richards)


På nyheterna i Sverige och över hela världen har vi kunnat höra och se hur pastor Terry Jones från Dove World Outreach Centre-kyrka i Gainesville i Florida har hotat bränna ett hundratal koranböcker den 11 september, årsdagen för attackerna mot World Trade Center i New York 2001.

Framför kyrkan har man sett skyltar med texten: ”Islam is of the devil” – ”Islam är av djävulen”. Skyltarna sattes upp redan för ett år sedan, men orsakade bara stenkastning mot kyrkan. Nu har man hotat mörda Jones och FBI är inkopplat på fallet, enligt Expressen.

Bränningen är nu inställd men inte avblåst enligt uppgifter från pastor Terry Jones till tidningen the Guardian i Storbritannien.

President Obama, Pentagon, Interpol och USA:s utrikesdepartement fördömde Jones avsikter att bränna koranerna och menade att det skulle kunna öka terroristattackerna mot USA och öka al-Qaidas rekrytering av terrorister. Många oskyldiga civila skulle också komma till skada. USA:s försvarsminister Robert Gates ringde till Jones och bad honom att inte verkställa sitt hot, enligt the Guardian.

I Afghanistan och Pakistan var muslimerna i går i uppror och brände amerikanska flaggor och dockor av pastor Jones, enligt tv-nyheterna. Bränningen av koranen skymfar hela den islamska världen, och jämförs med bränning av bibeln.

Pastor Jones har också begärt att det tilltänkta muslimska centret i närheten av platsen för attacken av den 11 september 2001, som kallas Ground Zero-moskén, ska flyttas till en annan plats. Vilket kan ha fått honom att ändra sitt beslut om bokbålet. Jones säger sig ha fått felaktiga löften i fråga om moskén från imamen varför bokbålet endast blev tillfälligt inställt.

Moskébygget vid Ground Zero har tagit fram islamfientliga åsikter i hela USA och gett brännstoff till pastor Jones koranbränning. Enligt Expressen ville Jones med detta provokativa sätt visa islams våldsamma ansikte.

Pastor Jones grannar har i tv-nyheterna varit emot hans bokbål och tyckt att han fått alltför mycket uppmärksamhet. Om media inte hade gjort så stor nyhet av saken hade man inte behövt engagera hela världen för detta, sade en granne på tv.Pakistanska advokater bär en brinnande amerikansk flagga under en protest i Multan, Pakistan den 9 september. Pakistans president Asif Ali Zardari fördömde bränningen av koraner som ”föraktlig” och sade att den kunde orsaka inflammerade muslimska känslor världen över. (Foto: AFP/Mohammad Malik)

Tidningen the Guardian har tittat på pastor Jones bakgrund och noterar att Jones redan 1982 grundade en kristen församlig i Köln i Tyskland, efter att fått ”ett tecken från Gud.” Han fick lämna Köln 26 år senare som en vanärad pastor. Han påstods ha tvingat medlemmarna i församlingen att ge en viss procent av sina löner till kyrkan, tvingat dem att jobba utan lön eller med för låga löner i second hand-butiker. Han hade också felaktigt påstått sig vara teologidoktor och avskedades från kyrkonämnden 2008.

Sektforskaren Andrew Schäfer tror att vanäran i Tyskland har fått pastor Jones att söka kompensation för misslyckandet genom att bli världsberömd.

– Han har tydligen inte lyckats komma till rätta med den enorma förlusten av makt och betydelsefullhet, sade Schäfer enligt the Guardian.