Kontroversiellt kors flyttades från Warszawas presidentpalats
Minnesmärket, i form av ett kors, över för den bortgångne presidenten Lech Kaczynski framför presidentpalatset i Warszawa. Efter fem månaders dödläge flyttades korset den 16 september. (Foto: Wojtek Radwanski / AFP / Getty Images)


Tidigt på torsdagsmorgonen, utan förvarning eller fanfarer, flyttades det kontroversiella korset utanför presidentpalatset i Warszawa som hade polariserat den polska nationen, och fördes in på palatsområdet. Korset hade rests som ett minnesmärke i spåren av flygplanstragedin som dödade Polens president Lech Kaczynski och 96 andra i april i år.

– Det var hög tid att fatta en del beslut och jag fattade dem. Jag fattade dem i övertygelsen om att en sådan åtgärd skulle tjäna varaktiga principer om ömsesidig respekt och separation mellan kyrka och stat, sade president Bronislaw Komorowski till polska Press Agency (PAP) efter aktionen.

Chefen för presidentens kansli flyttade korset. Tidigare försök att flytta det till en närliggande kyrka möttes av våldsamma protester från självutnämnda ”Korsets försvarare” varvid myndigheterna valde att inte med våld avlägsna demonstranterna, som skyddade korset med sina kroppar.

– Om man lät situationen vara som den var så skulle det kunnat få långtgående konsekvenser för både statens och kyrkans auktoritet, sade Komorowski och tillade att om man hade lämnat kvar korset på platsen så skulle det ha ”bidragit till obehag för den stora majoriteten av troende människor i Polen, som oroligt tittade på när korset användes som en bricka i ett politiskt spel och bevittnade ett beteende som underminerade dess helighet.”

– Detta är en fortsättning på ett pinsamt ömkligt beteende från myndigheternas sida efter Smolensks-tragedin. Det liknar det som hände under kommunisttiden. Korset beslagtogs på ungefär samma sätt som förr i tiden, då kommunisterna grep personer i gryningen, sade Beata Gosiewski, änka efter parlamentsledamoten Przemyslaw Gosiewski i Lag- och rättvisepartiet, som dödades i kraschen.

– [Avlägsnandet av korset] skedde för sent, men det är bra att det äntligen har skett. Detta kors har inte spelat en hedersvärd roll som de andra gjorde. Det kan anses vara ett mycket politiserat kors, sade Pawel Deresz, make till parlamentsledamoten Joanna Szymkowiak-Deresz, som också förlorade sitt liv i Smolensk.

Dariusz Wiernicki, medlem av Medborjarinitiativet till försvar för korset, bevittnade händelsen.

– Avlägsnandet av korset är skandalöst, sade han och försäkrade ytterligare att han och hans följeslagare skulle stanna utanför presidentpalatset tills presidenten undertecknat ett dokument om att bygga ett monument och ett kors i stället för det borttagna.

Han sade att nya kors snart skulle resas. Andra anhängare av korset lovade att vidta rättsliga åtgärder mot presidentkansliet och påstod att avlägsnandet av korset enligt lagen var stöld.

På torsdag kväll ledde Jaroslaw Kaczynski, förre polske premiärministern och den avlidne presidenten Lech Kaczynskis tvillingbror en demonstration med 450 deltagare framför presidentpalatset till stöd för korset.

Demonstranterna möttes av motståndare till korset, som hånade dem och skrek ”gå hem!” när den tidigare premiärministern tände en ljuslykta och placerade den där korset en gång hade stått. Flera mindre handgemäng ägde rum under uppsikt av polisen innan folkmassan skingrade sig strax efter kl 22.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42801/