Kontrovers kring utnämningar till FN:s råd för mänskliga rättigheter
Kazakiska kravallpoliser fängslar en oppositionell anhängare under en demonstration i Almaty den 17 december 2011. (Foto: Anatoly Ustinenko / AFP / Getty Images)


FN:s råd för mänskliga rättigheter kritiserades på måndagen för valet av ledamöter – speciellt Etiopien, Venezuela, Pakistan, Elfenbenskusten, Kazakstan och Förenade Arabemiraten – som inte uppfyller normen för mänskliga rättigheter för att få medlemskap i rådet.

”År efter år har den afrikanska gruppens rotationssystem nästan garanterat valet av länder som Etiopien, som är grava människorättsförbrytare”, sade Hassan Shire, chef för människorättsförsvararnas projekt i östra Afrika och Afrikas horn.

New York-baserade Human Rights Watch (HRW) anklagade att valet av länder med tvivelaktig meritlista beror på brist av konkurrens för platserna.

”Att kalla omröstningen i generalförsamlingen för ett ”val ”ger denna process alldeles för mycket tilltro”, sade Peggy Hicks, chef för den globala opinionsbildningen hos HRW. ”Så länge det inte finns verklig konkurrens om platserna i rådet för mänskliga rättigheter, kommer dess normer för medlemskap att förbli mer retorik än verklighet.”

Tidigare var Kina, Kuba och Ryssland medlemmar i rådet för mänskliga rättigheter, men lämnar det efter detta år, vilket lämnar vägen fri för en ny omgång av länder. Irland, Japan, USA och Sydkorea samt 14 andra stater kommer i sin tur ta plats i rådet.

Nyvalda Etiopien har ofta panorerats av MR-vakthundar för att censurera och fängsla journalister. För att nämnda rättegången och fängslandet av svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i år, som rapporterade om en separatistisk grupp.

Pakistan har en ännu värre meritlista än Etiopien vad gäller attacker mot journalister. Under 2011 dödades undersökande journalisten Saleem Shahzad och hans kropp visade tecken på tortyr, men grupper skyller hans död på pakistanska underrättelseagenter. Det har också förekommit rapporter om tortyr och försvinnanden av medborgare i händerna på myndigheterna.

Venezuela och dess vänsterorienterade president Hugo Chavez fick hård kritik när man valde in honom i rådet. Human Rights Watch sade i ett brev förra veckan att Venezuelas ”rättsväsende har i stort sett upphört att fungera som en oberoende del av regeringen”, vilket innebär att det i huvudsak har tagits över av Chavez. HRW anklagade också landet för att begränsa yttrandefriheten och bestraffa kritiker av regeringen.

Thor Halvorssen från Human Rights Foundation beskrev årets val som ”tyrannisk seger” för Chavez, samt konfliktfyllda Elfenbenskusten, och Kazakstan, som har kritiserats av människorättsgrupper för att operera som en diktatur under Nursultan Nazarbajev, som har styrt landet sedan början av 1990-talet.

”Arresteringar, fängslande, och kriminalisering av personer som uttrycker åsikter som motsätter sig staten är grasserande”, sade Halvorssen vid beskrivning av Venezuelas rättigheter i en ledarartikel publicerad av Huffington Post.

Kazakstan har också utbredd mediacensur och kränkningar av mänskliga rättigheter, sade han och pekade på förra årets Zhanaozen-massaker i den västra delen av landet. I incidenten öppnade kazakiska kravallpoliser eld mot strejkande oljearbetare och dödade tio personer.


Översatt från engelska