Konstutställning i Tel Aviv stängs efter påtryckningar från Kinas ambassad
Ett av verken som visas på utställningen har titeln "Tragedi i Kina".


Ett universitet i Tel Aviv stänger konstutställningen ”Sanning, Godhet och Tålamod” som visas på universitetsområdet efter påtryckningar från den kinesiska ambassaden.

Konstutställningen ”Sanning, Godhet och Tålamod” består av 25 målningar av 17 konstnärer i världsklass. Målningarna avbildar Falun Gong-utövning och den brutala förföljelsen som kommunistregimen i Kina bedriver mot utövare av kultiveringsmetoden. Några av konstnärerna har själva suttit i tvångsarbetsläger i Kina och har utstått den tortyr som avbildas.

Enligt den ursprungliga överenskommelsen mellan dem som organiserar konstutställningen och universitetet i Tel Aviv skulle utställningen som sponsras av studentföreningen visas 3-14 mars.

Två dagar efter öppningsceremonin mottog organisatörerna ett telefonsamtal från studentföreningen, där det meddelades att konstutställningen måste stängas med omedelbar verkan; senare sades det att den kunde vara kvar till på fredagen. Enligt Yaniv Nitzan, som bedriver östasienstudier och är en av organisatörerna, rapporterade studentföreningen att beslutet att stänga utställningen hade fattats av universitetets styrelse, och att Kinas ambassad i Israel hade satt press på universitetet i frågan.

– Det är viktigt att fråga sig varför Kinas ambassad hotar ett universitet på grund av en konstutställning, säger Nitzan. Jag tror att svaret är enkelt. Utställningen visar målningar av bannlysta Falun Gong-utövningen, och tortyren som utövare i Kina utsätts för.

I en intervju med NTDTV berättar dekanen på universitetet i Tel Aviv att universitetet förklarat att Israel är ett land med yttrandefrihet när Kinas ambassad på utställningens öppningskväll uppmanade det att stänga konstutställningen. Därför skulle utställningen fortlöpa som bestämt. Trots detta beslutade styrelsen att stänga utställningen en vecka tidigare än planerat.

Konstutställningen sågs och var mycket uppskattad av hundratals studenter och universitetspersonal, inklusive utbytesstudenter från Fastlandskina.

Raz Shapira som studerar historia tycker att målningarna konstnärligt sett är väldigt vackra och vackert målade. Hon säger att hon känner till förföljelsen av Falun Gong och kommer att säga till alla sina vänner att gå och titta på utställningen.

Shira från Tel Aviv var en av de närvarande vid öppningsceremonin. Hon beskriver utställningen som mycket kraftfull, och att målningarna är väldigt vackra och ”drömlika” samtidigt som temat är chockerande och svårt att smälta.

Arrangören sade till Epoch Times att det som universitetet gjort, efter den kinesiska kommunistregimens hot, innebär ett kontraktsbrott och en kränkning av den lagstadgade yttrandefriheten. De är beredda att göra en anmälan men hoppas fortfarande att få rätsida på situationen genom dialog.