Konstsimskandal sätter ljuset på korruption inom kinesisk idrott
Tvillingsystrarna Jiang Tingting och Jiang Wenwen tävlar för Kina i konstsim i par i 15:e FINA World Championships vid Palau Sant Jordi den 23 juli 2013 i Barcelona, Spanien (Foto:Alexander Hassenstein/Getty Images)


Det finns inget rent spel i kinesisk idrott. I stället styrs hela sporter av korrupta administratörer, vilket fallet kring en tidigare chef för konstsim visar, rapporterade kinesiska medier.

Flera kinesiska medier rapporterade på tisdagen att tidigare direktören för Konstsimsavdelningen på Kinas sportadministration greps den 30 oktober, anklagad för att ha tagit emot mutor och spridit information från tidigare kolleger och insiderkällor.

Yu Li, 59, hade den absoluta makten inom Kinas konstsim innan hon pensionerades. Kinesiska medierapporter är vaga om när hon pensionerades, men de håller med om att hon gjorde det innan utredningen om korruption tog fart.

Enligt rapporteringen blev hon direktör för konstsimsavdelningen 2002 och var själv konstsimmare en gång i tiden.

Orent spel

Det som satte igång utredningen mot Yu är sannolikt en händelse vid 2013 års kinesiska mästerskap, när ett par i konstsim vägrade ta emot bronsmedaljen i protest mot orättvis poängbedömning, enligt Titan Sports, Kina största sporttidning.

De två konstsimmarna, Jiang Wenwen och hennes tvillingsyster, Jiang Tingting, var inte alls nöjda med poängbedömningen, och säger att deras poäng hölls ner genom hela tävlingen.

De påpekade också att Liaoning Team, som var från värdprovinsen och vann mästerskapet, fick 2,2 extrapoäng i finalen med samma slags rörelser som laget använde i kvalen men utan någon betydande förbättring.

Fyra av åtta domare gav exakt samma poäng på alla kategorier för de tre bästa lagen, ett sammanträffande som beskrivs av kinesisk press som att vinna på lotteriet.

Systrarna Jiang höll en presskonferens efter tävlingen och meddelade att de tänkte sluta tävla i konstsim. ”Det var den mörkaste dagen i [våra] idrottskarriärer”, sade de.

Högsta chefen manipulerade

Trots att Yu inte var en av domarna i tävlingen var hon involverad i planeringen av poängen, efter att ha tagit emot 50 000–60 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor), berättade en anonym källa för Titan Sports. Källan indikerade att ”bergfasta” bevis hade samlats in från Liaoningprovinsen.

Efter att informationen läckte ut om Yus utredning, försökte många kinesiska reportrar att få fakta bekräftade av sportadministrationens simcenter, men personalen vägrade att ge intervjuer eller bekräfta något.

Enligt Beijing Youth Daily har nästan alla elitsporter en administratör som Yu, som har makten inom sitt gebit och kan kontrollera resultaten i viktiga tävlingar.

Yu gav order till alla idrottare, tränare, domare och till och med sponsorer, och allt var under hennes kontroll, berättade en anonym tidigare anställd vid sportadministrationens simcenter, för statliga Qilu Evening News.

Källan sade att Kinas konstsimning åstadkom mycket under Yu, men med sådana auktoritära ledarskapsmetoder var det lätt för henne att göra felaktigheter, som att ta emot mutor.

Xi:s antikorrupkonskampanj

Korruptionen inom sportindustrin har pågått länge och är allvarlig, och utredningen mot Yu är bara början på antikorruptionskampanjen inom sportvärlden.

Jämfört med andra korruptionsfall i sportindustrin, är Yu bara en ”fluga”, och de ”stora tigrarna” kommer att avslöjas i framtiden, säger kinesisk press. I ett tal i januari 2013, kort efter att kommunistpartiets ledare, Xi Jinping, tog makten, höll han ett tal där han sade att antikorruptionskampanjen kommer att göra både flugor och tigrar till måltavla, vilket innebär både låga och höga tjänstemän.

Den 2 november  publicerade korruptionsutredare en rapport om utredningen kring sportadministrationen. Där står att ”det är allvarligt när tävlingarna är emot principen om rent spel”, och att regeringstjänstemän som har befattningar i sportindustrin är vanligt, vilket ger upphov till ”komplicerade och partiska relationer”.

I Kina har det förekommit omfattande skandaler inom fotboll, bland annat med mutor för att vinna matcher, grupper av fotbollsspelare som gick till prostituerade och så vidare.

Dömda i domstol

I ett fall dömdes Kinesiska fotbollsförbundets förre vice ordförande, Nan Yong, till tio års fängelse 2012 för att ha tagit emot mutor från fotbollsklubbar. Nan anklagades för att i 17 fall tagit emot mutor, inklusive accepterat 1,5 miljoner yuan i kontanter för att säkra segern för en fotbollsklubb. Han ska även ha fått lyxiga klockor, fint vin, bensinkort och så vidare, enligt kinesisk media.

Tidigare vice ordförande för fotbollsförbundet, Xie Yalong, och Kinesiska fotbollstränarcentrets direktör, Li Dongsheng, dömdes också till tio och ett halvt, respektive nio års fängelse för att ha tagit emot mutor.