Konstnärlig ledare: "Shen Yun berörde hjärtat"
Walter Reicher och hans dotter såg Shen Yun Performing Arts i Wiener Stadthalle i Wien. (Foto: Epoch Times)


Walter Reicher, konstnärlig ledare och chef för Haydn Festivals, en festival som presenterar Joseph Haydns kompositioner, och hans dotter sade med ett stort leende att de var glada över att ha sett Shen Yun Performing Arts Touring Companys föreställning i Wien.

– Det var en helt underbar kväll, fin stämning, praktfulla färger och ändå framkom ett tydligt budskap som berättar för publiken att en sådan rik kultur har förstörts. Vi tackar himlen för att Shen Yun återuppväcker den gudomliga kinesiska kulturen, sade Walter Reicher

Föreställningen förmedlar ett budskap som han blev djupt berörd av.

– Livet är vackert och värt att levas. Man ska inte förlora hoppet även om livet medför stora svårigheter.

Hans dotter instämde och sade:

– Jag imponerades mest av dansarnas kroppskontroll. Det är helt otroligt att man kan göra det här och att allt är så harmoniserat, vad jag menar är att hela gruppen rör sig som en.

Walter Reicher hade hört talas om Shen Yun, så han sökte på Internet och blev än mer intresserad och sade att han hade verkligen sett fram emot föreställningen.

Han häpnades över att finna ”sambandet mellan kinesiska och västerländska musikinstrument”.

Orkestern använde inga mikrofoner utan musiken spelades live av musiker på österländska och västerländska instrument.

– Som helhet var de olika historierna som berättades exceptionella. Det var väldigt bra fördelat och mycket välkoreograferat. Man kan verkligen förstå varför det kinesiska folket är så stolta över sitt förflutna.

Hans dotter delade med sig av sina tankar och sade:

– Jag njöt enormt av dansen Plommonblom. Det var otroligt imponerande. Jag skulle verkligen vilja komma tillbaka bara för det här dansnumrets skull. Jag vill se den igen.

– Den här föreställningen var inte tråkig alls eftersom kulisserna på scenen ständigt förändrades. Man såg hela tiden något nytt som man inte har sett förut.

Walter Reicher återkom till musiken och sade:

– Jag har läst att musiken var specialkomponerad för Shen Yuns shower. Det här är en helt ny musik. Det som är så imponerande är kombinationen av västerländska instrument och instrument från Kina.

Han blev särskilt förtjust i det tvåsträngade urgamla kinesiska instrumentet erhu.

– Den är otrolig. Den har en så annorlunda ton men idén bakom instrumentet liknar en fiol. Jag blev också imponerad av själva kompositionen. Fastän det är musik från en annan miljö lät det inte främmande och det berörde hjärtat djupt. Det är vad man kan kalla för bra musik.

Rapporterat av Andy Wang, Rosemarie Fruehauf och Heide B. Malhotra.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Översatt från engelska.