Konstnär och dansare hänförda av "Spectacular" i Finland
Foto: Konstnären Kaija Pöytäkivi tyckte att i jämförelse med allt annat "så var showen unik". (Jan Jekielek/The Epoch Times)


Divine Performing Arts hade premiär på Chinese Spectacular i Tampere Hall i Tammerfors på söndagseftermiddagen och fick hänförda omdömen av publiken.

Kaija Pöytäkivi är en enastående skicklig konstnär. Då hon inte kan använda sina armar använder hon munnen för att hålla penseln. Hon säger att hon har målat i hela sitt liv.

– Det är vackra färger i föreställningen och den är harmonisk, sade hon och beskrev Spectacular med en målares öga. Sådana här shower är de bästa stunderna i livet. Vi bestämde oss för att ta de övre platserna, men nu skulle det vara trevligt att sitta närmare och titta på alla dessa pärlor, hår och kostymer, sade hon.

Kaija Pöytäkivi sade att hon särskilt gillade ”Havsnymferna”, en dans där kvinnliga artister använder solfjädrar med långa svepande tygstycken för att få det att likna havet. En annan favorit var erhu-solisten Xiaochun Qi.

– Hon återspeglar sin själ i musiken, sade Kaija Pöytäkivi.

Konstnären sade att hon kommit för att se Spectacular efter att ha fått ett flygblad om showen.

– Att se den här föreställningen är en upplevelse. Den är unik i jämförelse med allt annat. Den är annorlunda, sade hon och rekommenderade showen.

Sirpa Kiviharju är ”key account manager” på ett företag som säljer kontorsutrustning. Hon fokuserar för närvarande på Kina som del av sina studier om global handel.

– Jag är intresserad av allt som rör Kina; historia eller kultur. Dans är min passion på många sätt. Jag har dans som hobby, förklarar hon, och tillägger att hon har dansat sedan hon var tre år.

– Jag älskar dansnumren, sade hon om showen.

Hennes favoritdanser var ”Havsnymferna”, ”Mongoliska skåldansen” (där kvinnliga dansare snurrar runt på scenen med sköra skålar balanserande på sina huvuden) och ”Snötäckta berg, Vit Lotus” (en tibetansk dans där de kvinnliga artisterna har långa böljande ärmar som symboliserar renhet).

– Alla rörelserna var mycket fina och de var mycket fint kombinerade med varandra.

Sirpa Kiviharju sade att hon var fascinerad av dansarnas förmåga att kontrollera sina händer och fötter.

– Jag skulle vilja sitta ännu närmare för att kunna se alla rörelserna eftersom de har så många små detaljer. Man kan se fötterna komma och röra sig nedåt. Det är väldigt fint.

Hon uppskattade särskilt de framträdanden som handlade om människorättskränkningar i dagens Kina.

– Jag tycker särskilt mycket om det nummer som handlar om… den här förföljelsen av Falun Gong. Man har problem och det finns en bättre morgondag. Man måste tro på det.

Maija Halme som har gått i pension efter att ha arbetat på bank, såg Spectacular tillsammans med sin son och sitt barnbarn.

– Det var fantastiskt. Vi tyckte väldigt mycket om det, sade hon.

Hon sade att de båda två särskilt gillade dansen med trummorna, såväl som danserna och kostymerna i showen.

– Mycket professionellt och vackert.

Hon sade även att hon skulle rekommendera showen till sina vänner och skulle högst sannolikt komma tillbaka nästa år.