Konstnär fick tre års fängelse för qigongutövande
Xu Na har ett tre år långt fängelsstraff framför sig för sitt utövande av det i Kina förbjudna Falun Gong.


Xu Na, prisbelönt konstnär och hustru till musikern Yu Zhou som torterades ihjäl i samband med OS, fick ett tre år långt fängelsestraff av myndigheterna i Kina för att hon utövar den kinesiska qigong-metoden Falun Gong.

På väg hem från en spelning den 26 januari greps paret Yu Zhou och Xu Na i en av Pekings alla vägspärrar som satts upp i samband med OS i Peking i syfte att rensa bort oliktänkande inför olympiaden.

Efter elva dagar kontaktades Yu Zhous familj och uppmanades komma till en akutmottagning i Qinghe. När de anlände var han död.

Xu Na har suttit häktad sedan dess. I april fick hennes familj veta att hon stod anklagad för den diffusa men mot Falun Gong-utövare vanligt förekommande frasen ”att använda en ond religiös organisation till att underminera statens lagar eller administrativa ordningsregler”. Detta för att ”lagligt” kunna sätta Falun Gong-utövare i upp till 12 års fängelse, enligt Amnesty.

Falun Dafa Information Center rapporterar om att domstolen i Chongwendistriktet, Peking den 25 november  gav henne tre år i fängelse. Xu representerades av en välrenommerad människorättsadvokat. Enligt honom kommer Xu Na att överklaga.

Till nyhetsbyrån AFP säger advokaten, Cheng Hai  att den huvudsakliga anklagelsen utgått ifrån 53 dokument och åtta hårddiskar med Falun Gong-relaterat material.

– Att en kvinna kan dömas till tre års fängelse för innehav av några flygblad och för att hon följer sin andliga övertygelse illustrerar den grundläggande orättvisan och godtycket i kommunistregimens ”rättssystem”. Domen mot Xu Na och hennes makes död är en stark påminnelse om att i dag i Kina riskerar alla Falun Gong-utövare fångenskap och död, oavsett bakgrund, säger talespersonen för Falun Dafa Information Center, Erping Zhang.

Centret har vidare rapporterat om att Xu Na tidigare suttit fängslad i fem år för att hon lånat ut en lägenhet till andra Falun Gong-utövare när de kommit till Peking för att vädja till myndigheterna om ett slut på förföljelsen.

Under fångenskapen har hon utsatts för tortyr, misshandel, sömnberövande, tvångsmatning och blivit bunden i smärtsamma positioner i timmar.

Senast uppdaterad den 27 november 2008


Musikern Yu Zhou, make till Xu Na, dog tidigare i år på en akutmottagning efter att ha gripits som oliktänkande.

Musikern Yu Zhou, make till Xu Na, dog tidigare i år på en akutmottagning efter att ha gripits som oliktänkande.