Konstkritiker: Shen Yun är ”så speciell”
Rich Massabny inspirerades av Shen Yun Performing Arts på Kennedy Center Opera House, i Washington den 23 januari. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


I mer än tjugofem år som konst- och teaterkritiker för lokalt tv-program i Washington har Rich Massabny sett många föreställningar på många platser i Washington-området. Shen Yun Performing Arts ”är så annorlunda”, sade Massabny. Han såg Shen Yun den 23 januari, på Kennedy Center Opera House.

– Det här är speciellt, det är upplyftande. Det är eteriskt. Det kändes nästan som att jag kunde flyga som en fågel när jag såg föreställningen, sade Massabny.

Den lokala kabel-tv-personligheten är också värd för två egna shower. Hans föreställningar når så många som 7 miljoner hem.

– Jag har alltid haft stor respekt för [Kinas] antika kultur… Den är en ren, vacker kinesiska.

Enligt Shen Yuns hemsida har danskompaniet som mål att återuppliva Kinas 5000-åriga civilisation. Berättelser från den kinesiska historien kommer till liv genom dansen. Shen Yun presenterar både klassiska och moderna berättelser genom kinesisk dans.

Massabny sade att dansernas synkronisering imponerade honom:

– Dessa män och kvinnor unisont tillsammans, det var så vackert att det tog nästan andan ur mig, sade Massabny om dansen.

Shen Yuns hemsida berättar att ”klassisk kinesisk dans har bidragit till att bevara 5000 år av kinesisk kultur.”

Konstformen bygger på traditionell estetik och fördes vidare bland folket, genom de kejserliga hoven, och i forntida dramer.

– Det hela är så inspirerande! Det är därför jag sade att jag kunde sväva som en fågel. Det kändes som att jag kunde flyga iväg i den vackra bakgrunden.

Massabny syftade på den animerade bakgrundsskärmen som Shen Yun använder i sina föreställningar för att ge djup och att vidga scenerna visuellt.

Shen Yuns dansföreställningar har också av en orkester med ett unikt sound som innefattar både västerländska och kinesiska instrument.

Dessutom framträdde två sopraner i Shen Yuns föreställning. De sjöng i bel canto-stil på kinesiska, och sångernas texter projicerades på bakgrundsskärmen.

– De når hjärtat och huvudet, sade Massabny om sångerna.

– Efter att ha gjort detta i 30 år, alltså att vara kritiker, borde jag vara mer sofistikerad. Jag kunde inte hjälpa känslan av att detta var så speciellt. Jag borde agera mer sofistikerat, men jag kan inte, jag känner mig precis som ett barn igen.

– Jag vill inte lämna teatern. Jag har bilen parkerad där nere, men jag återupplever de underbara känslorna, det är fantastiskt. Jag har inte sett något liknande i en teater.

NTD Television och Nicholas Zifcak rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Paris, Berlin, Geneve och Barcelona. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.